Катаржина естейт

Катаржина естейт

Винарна

Катаржина естейт

Катаржина Естейт е открита през 2007 и години наред е най-голямата инвестиция в бранша. Благодарение на уникалния тероар, съчетан с професионализма и страстта на екипа, избата от самото начало се отличава с най-високо качество и иновативност. За 11 години вината на Катаржина Естейт спечелиха над 300 отличия от най-престижните международни конкурси, което е признание не само за избата, но и за българското вино.

Нашата цел е като използваме традиционните винарски техники да разкрием уникалността на нашето лозе, неговия тероар и да създадем вина, които носят елегантността и изискаността на „Стария свят“.

Да намерим най-чистия баланс между плода, киселините, дъба и танините. Тероарът е есенцията на нашите вина, той е всичко или нищо. Всичко, защото нищо не е възможно без него и е нищо, защото се проявява само чрез нашият труд.

Katarzyna Estate се намира в един от най-благодатните райони за отглеждане на лозя в България и е разположена на една и съща географска ширина с едни от най–известните винени области в Европа.

Избата е позиционирана в най южната част на страната, на 2 км. от границата с Гърция, в подножието на Източните Родопи. Местността е хълмиста, много живописна и все още прелестно дива.

Голямо предимство на избата е, че екипът работи и разполага с много и най-вече различни като качества и специфика площи в лозовите ни масиви. Това дава възможност за голям брой различни партиди вина, които се използват за оформяне на финалните продукти.

Да се реализира целия проект – от идеята и скицата до истински добро вино като краен продукт. Виното изразява и носи спецификата на тероара, стила на технолозите и дори вкуса на потребителите.

Тероар

Климатът е умереноконтинентален, със силно изразено средиземноморско влияние. Характерни белези са топлото лято, меката зима и сравнително малката годишна темпера­турна амплитуда. Важна предпоставка за благоприятното развитие на лозята в региона играе и своеобразният въздушен коридор, който се оформя между Сакар планина и Източните Родопи.

Katarzyna Estate се намира в района с най-продължително слънчево греене. Тероарът е есенцията на нашите вина, той е всичко или нищо. Всичко, защото нищо не е възможно без него и е нищо, защото се проявява само чрез нашият труд.

Лозя

Katarzyna Estate притежава 7 500 дка собствени лозови масиви в един от най-добрите за отглеждане на лозя райони на България. Подбраните сортове Мерло, Каберне совиньон, Сира, Каберне фран, Малбек, Темпранийо, Карменер, Мавруд, Шардоне, Совиньон блан, Семийон, Вионие, Пино Гри, Мускат, Траминер и др. са съобразени с климатичните особености на региона и вида на почвите. Най-важното, което сме установили е, че при правилна и прецизна работа в лозето се получават последователни и закономерни резултати в качеството на продукта.

Винени турове

Разположена в най-южната част на България, само на няколко часа път от слънчевите плажове на Гърция, Katarzyna Estate съчетава дегустиране на забележителни вина, разходки из лозята и посещение на многобройните културни паметници, с които регионът е известен. Стенописите в избата изобразяват срещата на Дионисиевите и Елевзинските мистерии с тракийските им корени.

Вина

Вината на Katarzyna Estate се произвеждат по класически технологии с преобладаващо ръчен труд. По време на гроздобера всекидневно чрез анализи и дегустации се следи за захарното съдържание, титруемите киселини и фенолната зрялост на гроздето.

Водят се прецизни дневници на резултатите, за да се натрупа базата данни, с която да се оцени реалният потенциал на тероара. Вината отлежават във френски дъбови бъчви, като регулярно се доливат и се следи за качествените промени. След бутилирането, вината отлежават в бутилки в подземен тунел с постоянна температура от 14°С и 75% влажност.

Част от лозовите насаждения на Катаржина Естейт се отглеждат биологично. Биологичното вино е нов прочит на продукта, произвеждан преди стотици години, което отразява целта на съвременния човек за връщане към първичното и натуралното, както и към опазване на околната среда.

Практиките на био-производството почти не се отразяват върху характеристиките на виното и не гарантират задължително по-добри вкусови качества. В Катаржина Естейт се преработва биологично грозде от 2015 г.

109, булевард „България“, Sofia, Sofia City Province, 1404, Bulgaria.

Къмпинги в региона

Българска национална кухня

Още от района