Bessa Valley

Bessa Valley

Винарна

Bessa Valley

Bessa Valley e разположена на 2500 декара, 1400 от които са вече засaдени. Главната изба е изпъкнала в дъга, вкопана в пресечения хълм. До нея е Ротондата, в която ферментира гроздето. Пергола свързва избата с администрaтивната сграда. Стените на сградите са облицовани с варовик, в който са оставили следите си морски обитатели.

Факти за винарната

  • Проектът Bessa Valley стартира през 2001 г. със закупуване на земя от около 800 собственика в Огняново (регион Пазарджик).
  • Част от избата е вкопана в скала, което е от съществено значение за съхранението и отлежаването на виното в бъчвите. Скалата позволява поддържането на постоянна температура и влажност на въздуха.
  • За да се държат изправени лозите са използвани само акациеви пръчки.
  • Сега добивът от Долината е приблизително 650 000 кг грозде. От него ще бъдат произведени около 720 000 бутилки вино. Гроздето се бере ръчно от обучени служители. Сортира се два пъти по време на самият гроздобер. Берачите събират само най-добрите плодове. Втори път гроздето се селектира преди да попадне във ферментационните танкове.
  • Избата за съзряване на виното е с площ 3 555 кв.м. и капацитет 2 500 бъчви. Bessa Valley използва единствено френски бъчви тип „барик”. Всяка от тях струва около 570 евро, но се използват само за три зареждания. След три зареждания бъчвите престават да отдават тон и да влияят на виното. Алкохолната ферментация и мацерация протичат за около 30 дни. Малолактичната ферментация протича в резервоари и частично в нови бъчви.
  • „Енира Резерва” старее върху утайка 16 месеца, 35% в нови барици и 65% в едногодишни барици. Около 80% от продукцията е предназначена за износ. Най-големите пазари за виното от Долината са Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария, Канада, САЩ, Русия и отскоро Китай, Япония и Хонг Конг.

Тероар

Тероар е съчетанието от особеностите на географията, климата и почвите. Нужни са много познания и силен инстинкт за земята. Тероар е философия и култура при създаването на вино. Да усещаш мястото, така както детето усеща настроението на майка си.

Беса Валей е сред хълмовете, между планината Родопи и река Марица. Климатът е континентален – горещо лято и студена зима. Тероарът е повлиян от реката и планината. Нивото на валежите е средно.

Долината е оградена с хълмове, отворена е само от запад и изток. Това дава възможност на свежите въздушни потоци да проветряват гроздето и да смесват ароматите.

Почвата в долината е глинесто-песъчлива и глинесто-камениста, примесена с варовик. Варовитата скала e на разстояние половин метър под почвения слой.

Граф Найперг за тероара:
“Грешка, която е била правена в миналото, е, че големите лозови масиви в България са създадени в равнините, между житните растения, например, а големите висококачествени вина се произвеждат от лозя, които виреят на ограничени, пресечени и по-сурови терени.

Гроздето е чудесен плод, но единствено обвивката му дава цвета на виното. Ако няма концентрация на цвят в гроздето, никога няма да получите добро вино.”

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Pazardzhik, 4417, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района