Изба братя Минкови

Изба братя Минкови

Винарна

Minkov Brothers Wine Cellar, Изба братя Минкови

Кокетно разположена сред лозята на едно от последните възвишения на местността Терзийски баир, изба „Братя Минкови“ се намира непосредствено до карнобатското село Венец, на 65 км западно от град Бургас и разполага с ресторант, дегустационна зала, винен магазин, музейна част и два подземни тунела с обща дължина 160 метра, където отлежават нашите вина.

Тя се намира на мястото, където са се отглеждали най-старите и най-хубавите лозя в Карнобатския край и възражда славата на прочутите винари братя Минкови, донесли в края на 19 в. на страната най-престижното за онова време международно отличие от винено изложение. През далечната 1875 г, посвещавайки се на голямата си страст – винарството, Иван, Васил и Никифор Минкови основали изба в търговско-занаятчийския център на Карнобат – Черковната махала.

След 19 години усърден труд и абсолютна отдаденост и труд в лозята, света научава за тях, чрез техните вина, отличавайки ги на редица реномирани международни конкурси.

След златния медал от Брюкселското винено изложение от 1894 г. последвали награди от елитния конкурс за вина в Лондон и Международния панаир в Пловдив.

Век по-късно възродената изба „Братя Минкови“ отново е носител на значими международни и национални награди.

Избата притежава малка музейна експозиция, посветена на винарската фамилия и съдържа автентични предмети, принадлежали на семейство Минкови.

Тероар

Близостта на Черно море на изток и Средиземно и Егейско море на юг допринасят за благоприятния климат в региона. Дневните и нощните морски бризове се срещат с два местни вятъра – Горнякът и Долнякът. Горнякът духа в следобедните часове и привечер, от високите към ниските места, за да разхлади нагрятата земя.

Долнякът духа предимно сутрин и отдолу нагоре, за да вдигне сутрешната роса и ободри лозите. В резултат на тези влияния зимата в котловината е по-мека, есента – продължителна и топла, пролетта – прохладна, а лятото – негорещо.

Лозя

Ние живеем и дишаме с философията, че „виното започва да се прави още на лозето”. Ето защо внимателно подбрахме три землища в с. Терзийско, с. Огнен и с. Деветак, където да отгледаме своите лозя и да направим любимите си вина. Въпреки своята близост, всеки от масивите има свой облик, което допринася за комплексния характер и атрактивност на вината ни.

Избата разполага общо с 4 200 дка собствени лозя.

За всеки от масивите отговаря екип от агрономи и енолози, който следи развитието на гроздето и определя точният момент за старт на брането, когато гроздето е с най-добрия баланс на захарно съдържание, киселини и фенолна зрялост.

Винени турове

Винарска изба „Братя Минкови“ е най-очарователната нова дестинация за винен туризъм. Тя носи духа на Българското Възраждане и уюта на старата градска къща. Изградена е върху живописен хълм, сред великолепните лозя на Карнобатския край. Архитектурата и обзавеждането са издържани в класически ретро стил.

В тази романтична атмосфера се дегустират спечелилите множество награди бели и червени вина MINKOV BROTHERS и CYCLE. Към тях се поднасят апетитни ястия от националната и световна кухня. Енолозите на избата организират “пътешествия” през различните винени стилове, застъпени в селекциите на избата.

Безспорна атракция е възможността лично да се наблюдават етапите на винопроизводство. Най-колоритен е ритуалът по гроздобер. Гроздето се бере ръчно, от над 3 хил. дка млади лозя в землищата на селата Деветак, Огнен и Терзийско.

Изключителният тероар на тези местности е предпоставка за създаване на висококачествени вина със собствена идентичност. За любителите на приключения е разходката в двата подземни тунела от по 80 м, прокопани под избата.

В тях вината на “Братя Минкови” отлежават при естествена температура, в над 6 000 барици от американски и френски дъб.

Местоположението изба „Братя Минкови“ не е избрано случайно. Векове наред в Карнобатския край се е отглеждало най-сочното и ароматно грозде. Възникването на региона пък се преплита с историята на виното по нашите земи.

За това свидетелстват разкопките на тракийските могили в околностите на Карнобат. В специално изградения музеен комплекс към избата са изложени старинни съдове за съхранение на вино и червенофигурни керамики с изображения на бог Дионис от V-IV век пр. Хр.

Запазени са и част от отличията на прочутите карнобатлии Братя Минкови. През далечната 1894 г. тяхно вино носи първия за България Златен медал от световното изложение в Брюксел. Век по-късно изба „Братя Минкови“ възражда традицията за създаване на висококачествени вина от собствени лозя.

Музей

Избата разполага с две музейни части, които допълват атмосферата и ще ви потопят в любопитната история на възрожденското винарско семейство Минкови и хилядолетната традиция на винопроизводството в Карнобатския регион.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Venets, Burgas, 8473, Bulgaria.

Къмпинги в региона

Занимания в района

Българска национална кухня

Още от района