Винарско имение Мидалидаре

Винарско имение Мидалидаре

Винарна

Midalidare Estate, Винарско имение Мидалидаре

Винарско имение Мидалидаре се намира в един от най-благодатните винарски райони на България – Тракийска низина. Разположено сред необятната хълмиста природа в сърцето на Средна гора, село Могилово е дом на две винарни, изградени в двата края на селото и заобиколени от 160 хектара грижливо отглеждани лозя.

По-малката винарна, намираща се в западната част на селото, е построена през 2009г., първоначално с капацитет 120 000 бутилки. Още с първата реколта вината Мидалидаре получават голямо признание от публиката както в България, така и на международната сцена и имението бързо се превръща в атрактивна дестинация за винен туризъм.

През 2011г. в източния край на селото е изградена втората винарна с капацитет 160 000 бутилки. Двете винарни работят паралелно за максимална оптимизация на процесите и свеждане до минимум на времето, необходимо за транспортиране на гроздето до мястото на обработка.

В западната винарна се дава предимство на гроздето от лозов масив Дабовец, който от 2018 година е сертифициран за био производство. Тук се създават едни от най-качествените червени вина на Мидалидаре. В източната винарна, която представлява изцяло реновиран бивш аграрно-промишлен комплекс, се обработва гроздето от лозови масиви Каралиец, Шипката и Присовете.

Тук се помещава администрацията на компанията и се провеждат атрактивни винени турове, по време на които гостите на имението могат да преминат не само по пътя на виното, но и да посетят Сортова библиотека и Музей на виното, след което да проверят знанията си в интерактивна игра.

Тероар

Съвкупността от климатични и почвени условия в Могилово е забележителна. Това, което прави микрорайонът и тероарът уникални е голямата температурна амплитуда.

Едновременно предимство и недостатък за лозарството, разликата между дневните и нощните температури може да достигне 20°С. И макар предпоставка за пролетни измръзвания на лозите, големите амплитуди в Мидалидаре се приемат като природен дар.

Благодат, която осигурява оптималното съдържание на киселини в гроздето и е необходимо условие за неповторимия стил и изключителен потенциал за стареене на вината.

Надморската височина на лозовите насаждения в Мидалидаре е от 320 до 390 метра. Климатът се характеризира с мека зима и топло лято. Годишните валежи в района са около 550 мм, а средната януарска температура е над 0ºС.

Лозята са облагодетелствани от повече от 2800 часа годишно слънцегреене и над 100 ясни дни в годината. Температурните амплитуди са големи и нерядко създават предпоставка за слани.

В Мидалидаре се прилага температурна инверсия в борбата срещу ранните пролетни измръзвания на леторастите като за целта се използват хеликоптери за сваляне на топлия въздух обратно към насажденията.

Землището на с. Могилово е истински рай за лозарството. Почвената покривка е изключително разнородна поради различния почвообразуващ скален субстрат в отделните зони на района.

Разнообразието от канелени горски  и алувиални почви (в долните слоеве), варовици, песъчливи и глинести редове и разкошната червена глина на лозов масив Дабовец са допълнителна предпоставка за сортовото разнообразие в лозовото стопанство на Мидалидаре.

Лозя

В Мидалидаре не се прави компромис с качеството на вината. Затова засаждането и отглеждането на лозята е предшествано от детайлно проучване на климата и почвения състав на земята.

В имението се отглеждат само сортове грозде, които са подходящи с оглед даденостите и тероара и чието развитие се проследява внимателно през годините с ясната цел да бъдат усвоени всички тънкости и да се създадат вина с изключителен характер.

Всеки сорт е с внимателно подбрани клон и подложка и цялостното менажиране на лозята е насочено към извличането на най-доброто от земята, с която разполага Мидалидаре.

Червените сортове грозде, които се отглеждат в Мидалидаре са представени от Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Малбек, Мерло, Пино Ноар, Мурведър, Пти Вердо и Пино Мьоние. От белите сортове се отглеждат Шардоне, Совиньон Блан, Пино Гри, Ризлинг, Траминер, Семийон и Вионие.

Всички сортове грозде, които се отглеждат в Мидалидаре, са на разположение за гостите на имението в Сортовата библиотека, част от Винения тур.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Mogilovo, Stara Zagora, 6239, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района