Винарска изба Румелия

Винарска изба Румелия

Винарна

Rumelia Wine Cellar, Винарска изба Румелия

Винарска изба “Румелия” е създадена през 2006 г. в гр. Панагюрище. Един от най-ярките символи на града е световноизвестното Панагюрско златно съкровище – уникален паметник на древната тракийска цивилизация.

Траките са се славели като прочути и изкусни майстори на вино, за което свидетелства още Омир. Ние високо ценим утвърдените традиции от миналото в изкуството и тайнството за правене на вино, съчетаваме ги със съвременна техника и технология, за да предложим собствен стил и подчертан характер на нашите вина.

Избата разполага с производствен цех, подземна изба за бъчви, бутилираща линия, лаборатория, уютна дегустационна и неповторима атмосфера, в която гостите могат да усетят, че винопроизводството е изкуство, виното – магия, а вината на “Румелия” – истинска наслада.

Винарска изба “Румелия” преработва качествено грозде, събрало слънчевите лъчи на Златна Тракия – предпоставка и гаранция за високото ниво на предлаганите вина. Избата е оборудвана по най-модерна технология за производство на елитни червени вина, чиито стил и финес се дължат на стриктния контрол на качеството на всяка партида грозде.

Капацитетът на избата е за преработка на 500-600 тона грозде годишно – за производството на 400-500 хиляди бутилки вино на година. Подземната изба разполага с бъчви от френски, американски и български дъб – с капацитет 1000 барици.

Лозя

Създаването на лозовите насаждения започва през 2005 г. след многобройни проучвания и изследвание на региона, по отношение на почва, климат и течения на въздушните маси. Мястото е фиксирано в землището на с. Смилец, чисто географски – Пазарджишкото поле, а като винарски регион – Тракийска низина.

Общата площ на лозята е 54 хектара, разположени на два масива – „Бакаджик” и „Песо поле”. Сортовата структура е Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон и Сира от червените и Мускат Отонел, и Шардоне от белите винени сортове.

Разположението на всеки един от сортовете е подбрано съобразно почвените характеристики на двата масива и особеностите на лозята. Посадъчният материал е български.

Конструкцията е с дървени колове, а броят лози в хектар е по изискванията за висококачествени вина.

След няколко реколти можем да твърдим, че суровина е с изключително качество, което може да се гарантира във времето. Добрата суровина е първа предпоставка за получаване на перфектно вино.

Винени турове

Винарска изба Румелия разполага с уютна туристическа дегустационна, където гостите ни могат да се потопят в атмосферата на винопроизводството и дегустацията на подбрана селекция вина. Капацитетът е 40 места, отворена целогодишно за всички винолюбители.

Ежедневно посрещаме както организирани групи, така и индивидуални гости. След кратка обиколка през целия производствен процес всеки има възможност да отпие от божествения еликсир пред закачливия пламък на камината през зимата, или в прохладната естествена изба през лятото.

За търсещите развлечение през почивните дни, или за бизнес пътуващите през седмицата, предлагаме и настаняване в трите студия към избата, перфектно обзаведени за пълен релакс и отмора, с чаша вино в ръка.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

4, Bratya Denkovi St, Panagyurishte, Pazardzhik, 4500, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района