Шейтан дере

Легенда за Шейтан дере

Шейтан дере, познат още като Дяволския каньон представлява каньон намиращ се по поречието на р. Арда, непосредствено след стената на язовир Студен кладенец, близо до с. Рабово.

Стръмните скали, резултат от застинала вулканична лава на намиращия се наблизо отдавна загаснал вулкан Св. Илия, оформят характерен пролом, уникален за България. Каньона е надупчен от дупки и проломи чиято дълбочина варира от 3 до 25 м.

С района са свързани любопитни легенди разказващи различни версии за произхода на мястото. Според една от тях, тайнствена сила повличала всеки който падне в някоя от дупките, и той никога повече не излизал от там.

Друга легенда описва мястото като създадено от Шейтана (Šayṭān, شَيْطَان‎), което в превод от турски означава Дявол.

Народната памет е съхранила спомен за ритуал по посвещение, според който само най-смелите можели да прескочат водите на р. Арда в района на Шейтан дере, без да паднат и да бъдат отнесени от тях.

Местна легенда разказва и за човек откраднал агне от турска кошара. Докато го гонели, беглецът се засилил и прескочил реката, заедно с откраднатото агне. Като видял подвига един от турците казал, че крадецът е „голям Шейтан“. И така според тази легенда района получил името си.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Българска национална кухня

Още от района