Държавно ловно стопанство Тракия

Снимка: Unsplash

ДЛС Тракия

Държавно ловно стопанство Тракия, разположено в сърцето на Южна България, обхваща части от Сърнена Средна гора, Горнотракийската низина и Централните Родопи.

Създадено през 1902 г., основната цел на стопанството е да поддържа и подобрява дивечовите запаси в региона, особено на дребен пернат дивеч.

Днес ДЛС Тракия е известно с разнообразието си от дива фауна, включително редки и защитени видове, което го прави популярна дестинация както за ловци, така и за туристи, интересуващи се от наблюдение на птици и дейности на открито.

Стопанството обхваща обща площ от 33 785 хектара, включваща предимно планински терени с изразителна топография и значителни надморски разлики между най-високата точка, връх Модър 1992 м в Родопите, и най-ниската точка на река Марица. Този разнообразен пейзаж осигурява подходящи местообитания за различни видове диви животни.

Разнородният ландшафт на ДЛС Тракия е дом на богата гама от дива фауна, включително сърна, фазан, яребица, заек и много други прелетни видове. Освен това уникалната комбинация от местообитания в района е позволила оцеляването на някои редки и ендемични видове като кафява мечка, благороден елен, дива свиня, муфлон, елен лопатар, глухар и дива коза.

Стопанството предлага настаняване в четири обекта – ловна резиденция Чекерица, ловна хижа Чекерица, ловен дом Чуренска река, ловен дом Градина.

Предлагат се и услуги за фотолов, където гостите могат да заснемат някои от забележителните местни диви животни. В допълнение към възможностите за лов и фотолов, ДЛС Тракия предоставя възможности за еднодневни екскурзии до различни културно-исторически обекти в района.

Гостите могат да посетят Бачковския манастир, манастира Св. Кирик, археологическите разкопки и винарната край село Старосел, архитектурния резерват Стария град в Пловдив и много други. Тези допълнителни атракции позволяват на посетителите да се потопят напълно в богатото наследство и красота на региона.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Държавно ловно стопанство Тракия

ДЛС Чекерица, Streama, Bulgaria

Българска национална кухня

Още от района