Винен туризъм в България

Черно море Вино

Черноморски (Източнобългарски район)

Районът се разпростира по Черноморието, Добруджа и Лудогорието. За него е характерна топла и продължителна есен, което помага за натрупването на достатъчно захари за получаването на фини бели полусухи вина с плодов аромат, плътен и едновременно свеж вкус.

Разпространените сортове са Мускат Отонел, Алиготе, Димят, Шардоне, Юни блан, Траминер, Совиньон блан. В някои микрорайони се отглеждат и червени сортове – Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран.

Вино

Тракийска низина (Южнобългарски район)

Този район обхваща централните части на Тракийската низина и части от Сакар като климатът е умерено-континентален.

В него се отглеждат повечето от червените сортове грозде: Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон, Червен мискет, Рубин, Памид и други. Основните винарски центрове са в Асеновград, Хасково, Брестовица, Стара Загора, Харманли, Пазарджик, Перущица, Пещера, Чирпан и Любимец.

Легенда защо река Струма е мътна

Долината на Струма (Югозападен район)

В този район са обхванати югозападните части от страната, за които е характерен средиземноморски климат. За него са типични местният сорт Широка мелнишка лоза, Каберне Совиньон, Мерло, Мавруд, Памид и Мискет.

По-големите винарски изби се намират в Дамяница, Сандански, Благоевград, Мелник, Петрич и с. Хърсово.

Вино

Дунавска равнина (Севернобългарски район)

Този район включва централната и западната част на Дунавската равнина, южния бряг на Дунав и прилежащите му райони. В него се наблюдава умерено-континентален климат с горещо лято и множество слънчеви дни.

Тези условия са подходящи за отглеждането на редица сортове: Мускат Отонел, Гъмза, Каберне Совиньон, Пино Ноар, Мерло, Шардоне, Алиготе, Памид, Совиньон Блан, Ризлинг, Мискет и други. В Плевен се намира и единственият в страната музей на виното.

Вино

Розова долина (Подбалкански район)

Районът се разпростира на юг от Стара планина до северните склонове на Средна гора и има два подрайона – Източен и Западен.

Основно са разпространени сортовете Червен мискет, Ризлинг, Ркацители, Шевка, Памид, Каберне Совиньон и Мерло. Най – големите винарски изби се намират в близост до Сливен, Карнобат, Карлово, Славянци и Сунгурларе.

България – атрактивна дестинация за винен туризъм

На територията на днешните български земи се прави вино още от преди 5000 години. Лозарството и винарството се развива от траките, които са смятани за едни от най – добрите винари през Античността. Винарските традиции продължават и днес България предлага качествени вина, произведени от уникални местни сортове с впечатляващи вкусове.

Виненият туризъм, освен дегустациите, включва беседи за технологията на вината, гроздобер и подготовка на гроздето за ферментация, както и закупуване на вино директно от избата.

Винени дестинации могат да бъдат лозарските райони, микрорайони или масиви. В България има пет условни лозаро – винарски района, които се характеризират със конкретни особености: Северен район – Дунавска равнина, Южен район – Тракийска низина, Източен район – Черноморски, Югозападен район – Долината на Струма и Подбалкански район – Розова долина.