Винарска изба Салла Естейт

Винарска изба Салла Естейт

Винарна

Винарска изба Салла Естейт е създадена през 2010 година. Намира се в село Блъсково, община Провадия. Селото е разположено в сърцето на прочутото провадийско плато Сърта, само на 60 км от гр. Варна.

В близост до селото се издига естествено защитената средновековна крепост Мухалийско кале, в отвесните скали на която е изсечен Скалният манастир, датиращ от XII – XIV в., а в пещерата Тъпаните, обитавана още от каменната епоха, при всеки удар се чува ехо като звук от тъпан.

Тероар

Гроздето се отглежда в 300 дка собствени лозя, намиращи се непосредствено до избата, върху Югозападен склон. Теренът е хълмист, а местността съчетава уникални природни условия – комбинация от подходяща почва, релеф, климат.

Посадъчният материал е от френската фирма „Гийом“ и включва елитните бели сортове Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Ризлинг, атрактивните червени сортове Пино Ноар, Каберне Фран и местния български сорт Врачански мискет.

Климатът е преходно континентален. Годишната продължителност на слънчевото греене е 2172 часа, като за вегитационния период/ от 01 април до 30 септември/ е 1526 часа. Годишната температурна сума е 3100 – 3700°С.

Почвите са представени от карбонатни песъкливо – глинести отложения. Характеризират се с добра аерираност, водопропускливост и водозадържаща способност.

Винени турове

От опит знаем, че няма по-бърз и лесен начин да влюбите в нашето вино, от това да го опитате и да споделим с вас моменти от неговия път, създаване и съзряване, затова с радост ще бъдем ваши домакини!

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Blaskovo, Varna, 9240, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района