Шато копса

Шато Копса

Винарна

Chateau Copsa, Шато Копса

Да правиш хубаво вино е изкуство, убедени сме ние, от фамилия Минкови, особено когато в него плуват сладките сокове на хилядолетна история. Разцъфнало в сърцето на Розовата долина, нашето Шато Копса черпи знания и вдъхновение от земите на древните траки, известни с превъзходното си вино.

Те вярвали в божествения му произход, празнували силата на еликсира с мистични ритуали и диви пиршества в чест на бог Дионис. Междувременно станали едни от най-добрите майстори на вино в Европа – наследство, пренесено през вековете и до днес.

Заредени от това богато минало, днес смесваме древните легенди и традиции със съвременните технологии, за да произвеждаме свое вино под бранда на Шато Копса.

Иван Дидов Минков е човекът, който предава на семейството ни любовта към виното и опита си на майстор винар и дългогодишен ръководител на Винпром-Розова долина. По стъпките му поема неговият син Минко Минков, който създава винарната през 1998 г. Нарича я Копса – тракийското име на един от градовете-предшественици на Карлово, накъдето водят и семейните ни корени.

Минко Минков започва да изкупува стари лозя с карловски мискет и свободни земи, които да засади с нови сортове грозде. Следва правилото, че хубавото вино се ражда само тогава, когато лозите се отглеждат като собствени деца – с много обич, търпение и всеотдайна грижа. Избира най-добрия тероар за своите рожби.

Розовата долина има уникален характер, който влива в свежия букет на Копса топлината на южното слънце, сладките ухания на рози, лавандула и ароматни билки, прохладния повей на Балкана. Сега със страст и иновативен дух третото поколение Минкови – Петя и Иван, развиват фамилния бизнес и създават модерни вина, свързани с историята на Долината.

Шато Копса е от малкото семейни винарни, в които поемаме целия процес – от гроздето до бутилката – в свои ръце. Така можем да следим лично всеки момент от развитието му и да се грижим то да живее и да разкрива още по-интересните и дълбоки нотки на характера си, дори и затворено в стъкло.

Затова през 2005 г., направихме съвременна база за винопроизводство със собствена лаборатория в град Клисура, само на няколко километра от лозята ни. А за да сме сигурни в правилното съхранение на продукцията си, през 2008 г. издигнахме величествения замък Шато Копса.

Построен според каноните на средновековната архитектура, в каменните му основи вградихме нашата изба и там, във френски, американски и български дъбови барели, отлежават най-добрите ни селекции.

От тогава Шато Копса е място, където посрещаме и споделяме виното си с нашите приятели и гости. И тъй като техният брой постоянно расте, през 2017 г. добавихме и Мезон Копса, бутиков арт хотел и ресторант.

Превърнахме ги в алтернативен и дискретен оазис за градските хора, където сред красотата на Розовата долина могат да се отдадат на бавния ритъм на шатото и да забравят за света извън пределите му.

Тук могат да прекарват времето си в съзерцание, мечти, сладки разговори с приятели под звездите на нощното небе или в планове за още малки бягства. Разбира се, в свежата и неустоима компания на виното на Шато Копса.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Sopot, Plovdiv, 4333, Bulgaria.

Къмпинги в региона

Занимания в района

Българска национална кухня

Още от района