Шато Бургозоне

Шато Бургозоне

Винарна

Chateau Burgozone, Шато Бургозоне

Бургозоне е семейна бутикова винарна от Северозападна България. Избата е разположена до гр. Оряхово, на брега на река Дунав, с изглед към остров Есперанто.

Винарната получава името си от римска крепост, изградена на древния римски път Виа Иструм (Via Istrum). През вековете регионът се слави като един от главните винарски райони на България.

Подборът на масив за изграждане на лозово стопанство започва през 2000г. Избран е уникален тероар от 100 хектара с доказан потенциал за отглеждане на грозде от най-високо качество.

Всички вина на Бургозоне са произведени от собствено грозде, което се бере и сортира ръчно. В резултат на „канопи мениджмънт“ и „зелени гроздобери“, рефлектиращи в интензивни ръчни операции в лозето, добивите са лимитирани и гроздето е от най-високо качество.

При винопроизводството се ръководим от минималистична интервенция във винификацията, като изключително внимание отделяме на сортовите характеристики. Стилът на Бургозоне е плод на уникален тероар, повлиян от река Дунав и ноу-хау на двама известни български енолози. Всяка чаша вино „Бургозоне“ ви води към пътешествие по река Дунав.

Тероар

Лозовият масив на Бургозоне от 100 хектара е разположен на 43° северна ширина, на склонове от 140 до 180 м. над морското равнище и се състои от висококачествени клонове от елитни сортове, засадени върху почва от мощен льос. Лозето се намира в зона с умерен континентален климат, с горещи дни и хладни нощи, повлияни от река Дунав.

Нашите лозя наброяват 11 международни сорта грозде и 2 местни – Гъмза (червено) и Тамянка (бяло). За да гарантираме комплексността на нашите вина, разчитаме на клоновото разнообразие (над 30 различни клона). Средната възраст на лозята е 10 години.

Всички наши вина се произвеждат от ръчно набрано и сортирано грозде и се бутилират на място, за да подчертаем уникалния тероар. Внимателно прилагаме техники на „канопи мениджмънт“ и „зелена резитба“, за да лимитираме добива от 45 до 20 хл/хектар. Практикуваме „устойчиво лозарство“, което заедно с екологичната отговорност са едни от приоритетите ни.

Винени турове

Семейна бутикова изба Бургозоне има удоволствието да ви покани на незабравимо посещение, което дава възможност да се потопите във винения свят. Това изживяване е подходящо както за любители, които правят първите си стъпки във винарството, така и за ценители, с изградена винена култура и опит.

Предлагаме ви да се отдадете на различно изживяване, съчетаващо прекрасна природа, история, култура, гастрономия и емоция. Виненият тур дава възможност да проследите вековната история и традиции във винопроизводството, като минете по стъпките на нашите лозари и проследите пътя на гроздето от лозята, през целия производствен процес, превръщайки го в ароматно вино.

С предварително договаряне може да бъде организиран обяд в лозарската ни хижа, разположена в сърцето на лозовия ни масив, с уникална гледка към река Дунав. Ако се интересувате от българските традиции можем да организираме народна музика и хора по време на обяда.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Burgozone, Враца, 3300, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района