Демир баба теке

Легенда за Демир Баба Теке

В превод наименованието на Демир баба теке означава „храм на Железния баща”, изграден в чест на историческата личност Хасан Демир баба Пехливан от XVI в.

Той бил провъзгласен за духовен водач и светец на мюсюлманската общност къзълбаши, наричани още алиани или алевити.

Освен духовен учител и лечител на алианите, той е и светец за християните. Демир баба теке е най-известното теке у нас и се намира до селата Свещари и Исперих и датира от 16 век.

Гробницата светилище е издигната директно върху тракийско светилище от 4-ти век, където е преди години е имало оброчище и манастир.

Самият гроб на светеца е разположен в средата на помещението, ориентиран на югозапад. Изграден е от тухлен зид с дървена надземна част, а дължината му е 3,74 м. Дървеният ковчег винаги е затрупан с дарове и се показва единствено на алиански поклонници.

Това място се почита от хора с различни религиозни вярвания и за него се разказват много легенди. То е известно с древни ритуали, които все още се извършват там за здраве и сбъдване на желания.

В подножието на „Камен рид“ между 6-4 век пр.н.е. имало непресъхващ извор. До него било светилището на подземните божества, на водата и здравето.

То просъществувало до началото на новата ера, но и до днес се е запазила скалата-жертвеник, която може да се види до входа на вътрешния двор на Демир Баба Теке.

Хора от различни краища идват тук на 2-ри август и преспиват на открито, за да потърсят изцеление. Могат да се видят и парченца от дрехи, вързани по дървета за да им донесат здраве.

За аязмото в двора се смята, че лекува и помага на жените за зачеване. По традиция всеки посетител отпива три глътки, измива три пъти лицето си и пуска монета за здраве. В двора има липа покрита с мъх и от него дамите следва да си занесат парченце у дома.

Легендата разказва, че по време на страшна суша по тези земи се появил светецът Демир Баба, бръкнал в скалата и оттам потекъл извор, който бил лечебен. Този извор все още е известен под името Петте пръста или Беш Пармак.

Там хората, които вярват в чудодейната вода, спират за да пият и да си налеят от лековитата вода. Този извор се намира в резервата Сборяново при река Крапинец в местността Камен рид, а Железния баща само с две крачки от извора се изкачвал на платото.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Българска национална кухня

Още от района