Винарска изба Магура

Винарска изба Магура

Винарна

Magura winery, Винарска изба Магура

Винарска изба „Магура“ е създадена през 1967 година в село Рабиша. Намира се в едно от най-загадъчните и красиви кътчета в България, между река Дунав и червените пясъчни скали на град Белоградчик и природния феномен пещерата Магурата.

Идеята за създаването и е породена от потребностите на вътрешния и международния пазар от висококачествени вина и шампанско. Галерия „Прилепите“, която е част от пещерата Магурата от десетилетия е превърната в място за отлежаване на отбрани вина.

По своите почвени и климатични условия районът около Рабишката могила се доближава до тези на френската област Шампан, затова тук се произвежда най-доброто в България естествено пенливо вино по класическа технология. Виното се съхранява и бавно съзрява в дълбокото подземие на пещерата.

Постоянната температура от 12°С, тъмнината и подходящата влажност на въздуха в недрата на „Прилепната галерия“ създават условия за естествено шампанизиране. Традиционната бутилкова технология и тригодишното отлежаване превръщат гроздовия сок в изтънчено пенливо вино с неповторим вкус.

Освен с естественото си пенливо вино „Магура“, винарната е специализирана в производството на висококачествени, червени и бели вина и ракии. Районът на с. Рабиша е събрал в себе си концепцията за terroir благоприятен за развитието на червени и бели винени сортове.

През 2008 г. винарната  започва създаването на собствени лозови масиви в с. Раяновци и с. Рабиша от сортовете Пино Гри, Врачански Мискет, Шардоне, Ризлинг и Гъмза.  За производството, освен от собствените лозя винарната закупува грозде от контролирани лозови масиви в района на гр. Харманли.

Вината са с модерно звучене, носещи неповторим регионален характер и са произведени с минимална технологична намеса. Избата е оборудвана с най–съвременната техника в областта на винопроизводството и е съобразена с всички европейски стандарти.

Процесът на стареене и съзряването им протича във висококачествени френски, български и американски дъбови бъчви, италиански дървени винефикатори, които са от изключително значение за стила на произвеждане на вината. За тяхното качество говорят многобройните награди от престижни международни конкурси.

Винени турове

Винарска изба „Магура“ организира дегустации както в работните, така и в почивните дни от седмицата.

Дегустациите се провеждат в уникална обстановка – в галерия „Прилепите“ на пещера Магурата. Дълбоко в недрата на пещерата, под монотонния звук на действащия сталактит, където отлежават бутилките с естествено пенливо вино и стареят отбрани вина, виненият ни гид разказва историята на винарната и организира „пътешествие“ през различните винени стилове застъпени в селекцията на избата.

Съчетаването в едно на неповторимата атмосфера на това място, където витае духът на отминалите хилядолетия, с митове и предания за древни времена и удоволствието да отпиваш от най–добрите български вина, се превръща в незабравимо изживяване… Това е причината всеки, който ни е посетил веднъж да се връща отново.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Rabisha, Vidin, 3938, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района