Винарска изба Габровски

Винарска изба Габровски

Винарна

Wine cellar Gabrovski, Винарска изба Габровски

Винарска изба Габровски започва своето начало през 1998 година, когато се връщат 32 дка лозя в землището на Свищов на собственика Илиян Габровски, който произхожда от стара лозаро-винарска фамилия, известна в Свищовския край с производството на лозов посадъчен материал и собствена винарска изба.

През 1947 година се национализира всичко и се разрушават основите на избата. Изба „Габровски“ се построява през 1999 година наново, на площ от 200 кв. м. и се зарежда подземната част с 3-4 тона вино. Всяка година се разширява по малко.

Към момента се обработват 150 дка. лозя, засадени с червените сортове Каберне-Совиньон и Мавруд и белите сортове мускат, рикацители и кайлъшки мискет. Изба „Габровски“ произвежда годишно между 50 и 60 тона бяло и червено вино.

Специализира в производството на висококачествени бели и червени вина по класическа технология. В подземната изба ежегодно от всяка реколта се заделят бутилки вина за отлежаване и стареене.

Тероар

Винарска изба „Габровски“ се намира на най-южната точка по течението на река Дунав. Разположена е на Дунавската хълмиста равнина, като на северните склонове на хълма се намира избата, а на южния – лозовите насъждения.

Умерено-континентален с равномерно разпределение на валежите по време на вегетационния период с много слънчеви дни в годината, които допринасят за качествено узряване на гроздето. Почвеното богатство е представено от карбонатни черноземи. При съответната агротехническа обработка върху тях се добива богата и качествена реколта.

Винени турове

Дегустационната зала на изба „Габровски“ е единствената в района и във нея виното се съхранява съгласно изискванията, а дегустациите се правят на място.

Залата разполага с 35 места и предлага дегустация на седем типа вина – бели, червени и десертни, собствено производство, както и гурме дегустация на седем типа вино със седем вида специални хапки за всяко вино.

Дегустационната зала на изба „Габровски“ предлага обща дегустация на бели и червен вина по предложение на домакините или по желание на клиентите.

Хоризонтална дегустация – един тип вино от една реколта на различни производители  и вертикална дегустация – един тип вино от различни реколти на един производител.

Наред с дегустациите, управителят на фирмата Илиян Габровски, запознава гостите на залата с тънкостите и тайните на винопроизводството, отлежаването на виното, качествата на отделните видове вина, както и с принципите за дегустация на вино, различните етапи при дегустиране и определяне характеристиките на виното.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Svishtov, Veliko Tarnovo, 5250, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района