Легенда за Мъглиж

Легенда за Мъглиж

Когато турците дошли да превземат тези земите, из тях шетал Янко войвода, който по-рано бил един от най-верните дружинници на цар Иван Шишман.

Той се отделил от Търново и се скрил с най-преданите си войници в планината. В района имало стар манастир, който турците сринали до основи. А той бил единствено убежище за изплашения народ.

Когато поробителите разбрали, че населението от обезлюдените села се е сгушило зад високите дувари на манастира, разрушили стените, влезнали във вътрешността, избили много хора, а по-младите и красиви моми и невести взели в плен.

С пленените била и сестрата на Янко войвода, Борилица.

По това време Янко войвода и дружината му не били наблизо и затова, като се завърнали и видели разрушената сграда на манастира и стотиците трупове на убити хора – мъже и жени се ужасили.

След като Янко войвода преодолял страшното вцепенение, започнал да вика като ранен звяр името на сестра си. Чули го скрилите се в развалините оцелели хора и му разказали, че Борилица, заедно с още много девойки и невести, е отвлечена от османлиите.

Разлютил се безмерно Янко войвода и повел вярната си дружина по следите на злосторниците. В една мъглива нощ при днешния град Тулово той успял да се промъкне в лагера на противника и освободил сестра си.

Настъпила страшна суматоха. Изплашени и омотани от гъстата и непрогледна мъгла, чуждоземните орди започнали да се бият помежду си, докато малцина от тях останали живи.

Мястото на този страшен бой било наречено Мъглиж, а двата ръта1 край разрушения манастир – Янкови ръти и Борилица.

1Невисок стръмен хълм

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Къмпинги в региона

Занимания в района

Българска национална кухня

Още от района