Легенда за Злогош

Легенда за Злогош

Източно от селото някога се е намирала крепостта Пиргия. Според стара легенда, след като е била напусната, тя е останала непревзета цели три години.

Турците я нападали няколко пъти, но все несполучливо и губели много войници – убити и тежко ранени. Въпреки смелата отбрана защитниците виждали, че няма да устоят дълго защото са сами и отникъде няма да дойде помощ.

Обмисляли как да се измъкнат незабелязано от крепостта, тъй като били останали твърде малко способни за отбрана хора. Знаели, че ако излязат на открито, турците ще ги покосят до един.

Планът, който измислили бил много хитър. Една нощ оставили на най-високата крепостна кула огромен тъпан, който да бъде удрян от вятъра, а защитниците успели да се измъкнат тайно в нощта.

Тъпанът биел цели три години, а турците през цялото време мислели, че българите са в крепостта – не смеели да я доближат и я наблюдавали само отдалеч.

Една баба, изгубила здравия си разум казала на турците за хитростта:

– Тъпана ви плаши, но те отдавна си отидоха!

Тогава турците яростно се нахвърлили на крепостта и я разрушили. Защото най-сетне взели крепостта, населението, започнало да я нарича разговорно Земен, но името ѝ е Пиргия.

Мястото, където се намират Злогошките махали, тогава било наречено „Зло място“ или „Зла сгода“ и след време от това наименование произлязло името Злогош.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Къмпинги в региона

Българска национална кухня

Още от района