Легенда за връх Мургаш

Легенда за връх Мургаш

Живяло някога много красиво момиче, толкова красиво, че всички му се възхищавали. За нейната хубост и грация се пеели песни а славата ѝ се носела навред.

Момци от близки и далечни села идвали, изпращали сватове да я искат, но тя всички връщала, все нещо не харесвала и не се чувствала близка с никой измежду тях.

Години минали, омръзнали всичките кандидати на девойката, омръзнали и на семейството ѝ, не искали да женят своята красива дъщеря още.

Много често отказвали да приемат сватове в дома си, но много от тях били непреклонни – все се надявали, че с повече настойчивост и търпение ще склонят девойката, ще събудят интереса в сърцето ѝ.

Тя обаче се изхитрила и за да се спаси от постоянния интерес казала:

– Ще се омъжа за оня момък, който ме натовари на гърба си и ме изнесе на най-високия връх в планината!

Мнозина се уплашили от това условие и се отказали, други с готовност се съгласили и опитали. Но никой не успявал – всички падали от умора още по средата на пътя.

И така времето си минавало, никой не успявал, докато един ден в селото не пристигнал смел и юначен момък на име Мургаш, доведен от хорските приказки за нейната ненагледна хубост и песните за нейната доброта и енергичност.

Когато я видял на живо главата му се замаяла и сърцето му силно затуптяло. Без да му мисли много, метнал девойката на гърба си и окрилен полетял нагоре по пътя, без да усеща нито тежест, нито умора.

И така успял да се изкачи с безценния товар на върха. Но за зла участ, изпълнявайки условието на девойката и пристигайки до целта, той се строполил мъртъв на тревата. Там го и погребали, всички удивени от необикновената му сила и отдаденост.

И така в негова чест дали името на върха, най-красивия на Стара планина, свързан с легендарни подвизи за българската свобода.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Къмпинги в региона

Българска национална кухня

Още от района