Тракийска кухня

Тракийска кухня

Най-обширната низина в България е Горнотракийската, наричана у нас Тракия.

Още в древни времена тук се отглеждат различни видове зеленчуци и плодове, както и обширни лозя с уникални сортове грозде.

Сарми – приготвени от лозови или зелеви листа с плънка от ориз, кайма или булгур и подправки.

Сарми – листата с пълнеж от булгур и подправки.

Гювеч по тракийски – богат набор от зеленчуци нарязани на едро, месо /свинско, говеждо или овче/ запечени в глинени съдове .

Яйца по панагюрски – леко и бързо ястие приготвено от яйца на очивърху кисело мляко и полято с препържен червен пипер в масло.

Тракийска каварма – в глинени съдове се готвят свинско месо, гъби, пиперки, домати и моркови с мас и различни подправки.

Гюзлеме – приготвено тесто от брашно и мътеница/разбито кисело мляко/.Разточват се малки квадрати, сгънати на триъгълници с пълнеж от сирене и запечени на сач или тиган. Пълнежът може да бъде от сладка .

Лютеница – от средата на лятото България замирисва на печени пиперки. Лютеницата е била винаги част от есенно-зимната трапеза на българина. Приготвя се от печени и белени червени чушки, може и с домати, някъде и с моркови и патладжани. Вари се и се пържи в олио и се консервира като зимнина. Пикантен вкус придобива от люти чушки, от там и името.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Още от района