Северозападна кухня

Кулинарията на Северозападна България

Северозападна България е обградена от върховете на Стара планина и реките Дунав и Искър.

Хълмистия Златен рог и безкрайната шир на Златията  по поречието на Дунав са с най-плодородния чернозем.

Планинската част на Северозапада носи името Торлакия, предполага се че идва от „торло“ – кръгли кошари за стада.

Тази етнографска група населява доста обширен район в Северозападна та част на страната – областите Видин, Монтана, Берковица, но обхваща и пограничните сръбски райони.

Торлаците се препитават основно със скотовъдство и кухнята им изобилства от млечни продукти. Автентична турлашка кухня може да опитате на някой турлашки събор.

Най-големият е в с. Чупрене в началото на юни – „Када кум прасе и ти вречу“. В превод от турлашки този  израз означава „да вземеш веднага това, което ти се дава“.

Не пропускайте да опитате и емблематичното за региона вино – Гъмза. Гъмза е специфичен местен сорт (най-вече около Видин, Ново село, Павликени и Сухиндол), от който се получават червени трапезни и десертни вина.

Те са пивки, хармонични, с жив, макар и не много плътен рубинен цвят, приятен плодов аромат на дребни червени плодове, мека свежест и лека структура.

Турлашката баница запазена марка за региона. Приготвя се от брашно, яйца, сол и вода. Прави се тесто, разпределя се на късове които се разточват на кори и се пекат върху плота на печката на дърва. Редят се в тава, плънка от сирене, орехи или шума от цвекло, спанак, праз лук. Отгоре се маже с мас и се пече.

Баницата с козе сирене и яйца е специалитет на Чипровци.

Бел муж – типично ястие от прясно безсолно сирене, мляко и брашно, което се загрява докато се стопи. Легендата разказва, че селяните на полето гощавали Свети Петър със сирене, но било толкова горещо, че то се разтопило. Тогава светецът го поръсил с брашно и се получила гозба за чудо и приказ.

Косачко кисело – лятна супа от нарязани сварени сухи или печени чушки (люти), нарязана на ситно краставица, чесън и копър, заляти със студена вода и се овкусени със сол, оцет и захар.

Лютика – типично ястие от печени червени чушки, печени домати и лук и чесън.

Рибена чорба – традиционна за влашките села от Златния рог, близо до Дунав. Приготвя се от печена на открит огън риба, която се пуска в бистър зеленчуков бульон.

Пълнени чушки и сарми – приготвени само с ориз и зеленчуци. С месо пълнените чушки и сармите се приготвят само в празнични дни.

Гньетени чушки – пълнени чушки с боб и много подправки.

Трахана – сварени и смлени домати, червени чушки, моркови, картофи, тиква, дюля, ябълка, копър се смесват с квас. Прибавя се брашно и се размесва. Полученото тесто се стрива на малки топчета. Сварено във вода се поднася със загрято масло и сирене.

В богатата Златия не липсват и разнообразни тестени изкушения – хляб, баници, козунаци по Великден.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Още от района