Сливен

Сливен

Град Сливен е разположен в Подбалкана, на около 300 км източно от София и на 115 км западно от Бургас.

Градът е сгушен под величествените Сини камъни – една от най-красивите природни забележителности в страната. Сливен е административен център на област Сливен и има население малко над 110 000 души.

Климатът тук е преходноконтинентален – с мека зима и относително топло лято. Средната януарска температура е 1 °С, а средната юлска 23 °С. За региона е характерен местният вятър „бора”, който духа през повече от половината дни в годината.

Сливен е град с дълга история, развивал се през вековете като сериозен и богат занаятчийски и културен център. Името на древното селище, наследник на което е днешният град, е било Туида. Днес в околностите на Сливен, на хълма Хисарлъка, могат да се видят останки от старата крепост Туида, които датират от втората половина на IV в. н.е.

Съществуват свидетелства, че селището е било култов център в древността, като продължило да изпълнява подобни функции и за ранните християни, и по-късно през средновековието.

Като духовен център през вековете на османското владичество съвсем естествено Сливен се превърнал и в средище на хайдушкото съпротивително движение, откъдето произлиза и славата му на Град на стоте войводи. И до днес из този край се пеят песни и се разказват легенди за Индже войвода, Злати войвода, Хаджи Димитър, Панайот Хитов.

Едно от най-важните събития за развитието на града и страната е отварянето на първата работилница от манифактурен тип през 30-те години на XIX в. Добри Желязков Фабрикаджията (1800 – 1865 г.) отваря и ръководи в Сливен първата текстилна фабрика в Османската империя, която става основен доставчик на вълнени платове за нуждите на султаната и войската.

Фабриката е била държавна, но благодарение на знанията и опита на Добри Желязков, които той придобил в чужбина, тя е първото индустриално и модерно предприятие на територията на Османската империя. Традициите в производството на платове и сега са живи и почитани в града.

Днес Сливен е модерен и приятен град с много забележителности и богат културен живот. За туристите интерес представлява къщата музей на Хаджи Димитър (1840 – 1868 г.) – войвода и герой от времето на борбите за национално освобождение от османско владичество. Къщата се намира в един от старите квартали на града – Клуцохор.

Друга интересна забележителност е родният дом на поета Добри Чинтулов (1822 – 1886 г.), автор на много патриотични стихове и революционни песни. Той се намира в северната част на Сливен. Недалеч е разположена и къщата музей „Сливенски бит”, чиято експозиция е посветена на етнографските особености на района.

Пак в северната част на града се намира и единственият в България Музей на текстилната индустрия, разположен в двора на първата българска текстилна фабрика. Музеят е много атрактивен с демонстрациите на стари тъкачни машини, някои от които са на близо 200 години.

Градският исторически музей е задължителна спирка за гостите на града, които се интересуват от историята на региона. Музеят впечатлява с богатата колекция от експонати и с откритите в последните няколко години забележителни златни украшения на тракийски владетели. Музеят се намира на главната пешеходна улица на града.

Сред забележителностите на Сливен са и паметникът на Хаджи Димитър, Часовниковата кула, Художествената галерия „Димитър Добрович”с многобройни шедьоври на българското и световното изкуство, красивата сграда на общината, театър „Стефан Киров”, Старият бряст – вековно дърво, свидетел на много събития, и др.

Приятна разходка по главната пешеходна улица ще ви разкрие красотата и спокойствието на този град, а градската градина с кестените и езерото е любимо място за разходки на жителите и гостите на Сливен.

Близо до града се намира природният парк Сините камъни, където се намират и прословутите Сини камъни – обрасли в специфичен мъх скали, които сменят цвета си в зависимост от времето и светлината.

Част от парка е и местността Карандила – популярно място за разходки и почивка. До Карандила може да се стигне пеш по Хайдушката пътека, с автомобил и с лифт, началната станция на който се намира в подножието на планината.

На няколко километра от Сливен се намират и Сливенските минерални бани, известни с лековитите свойства на водата си. Наблизо са и планинските села Жеравна, Ичера и Медвен с много архитектурни паметници от времето на Възраждането (XVIII-XIX в.).

Районът край Сливен предлага много възможности за културен, исторически, селски и екотуризъм. Този край е известен и с доброто си вино, което може да се дегустира в няколко винарски центъра.

В града има няколко хотела между 2 и 4 звезди, а в планинските села в района се предлага настаняване в атрактивни хотели и къщи за гости. Заведенията за хранене и развлечение в Сливен са разнообразни и са разположени в целия град.

Повече информация за града и възможностите за туризъм в него можете да получите в двата туристически информационни центъра – единият е в сградата на общината, а другият е в началото на Хайдушката пътека.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Sliven, Sliven Province, Bulgaria.

Къмпинги в региона

Занимания в района

Българска национална кухня

Още от района