Държавно ловно стопанство Росица - Лъгът

Снимка: ДЛС Росица - Лъгът

ДЛС Росица – Лъгът

Държавно ловно стопанство Росица – Лъгът е разположено по северните склонове на централна Стара планина, в местност Лъгът.

Стопанството се намира на около 35 км от Гр. Севлиево и около 220 км от София. Общата му площ е около 15 000 ха с преобладаващо планински терени с най-ниска надморска височина от 250 м и най-висока 1430 м.

ДЛС Росица предлага класически лов на благороден елен, глиган, сръндак, кафява мечка и хищници (вълк). Ловът на гонки е много добре организиран и има най-добрите резултати измежду всички свободни зони.

Благоприятните природни условия спомагат развитието на силна популация на благороден елен с отлични трофейни качества. Средното им ниво е около 8-10 кг., като почти ежегодно се отстрелват и животни по 10-11 кг. Трофеите от глигани варират от 20-22 см. до 25 см. Изключително популярен е ловът на сръндак. Големите запаси позволяват значителен отстрел, който обикновено е в рамките на трофеи с нетно тегло от 300 – 400 гр. През 2015г.

Грижите за елените, дивите свине, сърните и мечките са превърнати в традиция в стопанството. Вълците, които са естествен спътник на копитния дивеч, показват, че дивата природа в района е още жива. Магията на стария Балкан, големите запаси от едър дивеч, съчетани с уютен ловен дом и опитни водачи – това са отлични условия не само за истински лов, но и за почивка сред девствената природа.

ДЛС Росица разполага с ловна резиденция – красива триетажна сграда в алпийски стил, намираща се в живописната долина на р. Зелениковец. Капацитета ѝ е до 15 гости в четири апартамента, две двойни и три единични стаи.

ДЛС Росица е едно от първите в страната, получили международен сертификат, гарантиращ устойчиво и отговорно управление на горите.

Стопанството разполага с пункт за обработка и съхранение на дивечово месо отговарящ на всички европейски стандарти за обработка на животинска продукция. Ежегодно то реализира в България и ЕС обезкостено и вакуумирано месо от сърна, благороден елен, елен лопатар и дива свиня. Запазена марка на стопанството са няколко вида колбаси от дивеч.

Освен ловните преживявания стопанството предлага конна езда, фотолов, екотуризъм и риболов на пъстърва. В близост са разположени градове с богата история и много туристически забележителности – Габрово, Велико Търново, Ловеч, Троянски манастир, Дряновски манастир и др. За любителите на етнографията се организират екскурзии до Етнографския музей на открито Етъра и етнографско село Боженци.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Държавно ловно стопанство Росица - Лъгът

ул. „Славянска“ no 24, Севлиево, Bulgaria

Още от района