ДЛС Воден - Ири Хисар

Снимка: ДЛС Воден - Ири Хисар

ДЛС Воден – Ири Хисар

Държавно Ловно Стопанство Воден – Ири Хисар, разположено в сърцето на живописната Воденска гора.

Близостта до с. Острово, както и удобните транспортни връзки с гр. Разград, летище Варна и летище София, правят стопанството леснодостъпна дестинация.

ДЛС Воден – Ири Хисар е част от общините Разград, Завет, Исперих и Главиница, съчетавайки два масивни горски комплекса в едно и разпростирайки се на обща площ от около 15 000 хектара.

Уникалността на ловностопанската територия произтича от горските площи, сред които се извисяват дивечови ниви, ливади и пасища, които разделят стопанството от огромните селскостопански блокове на Лудогорието.

Целта на ловностопанските дейности в ДЛС Воден – Ири Хисар е да се гарантират оптимални условия за дивеча, намалявайки по този начин миграцията му извън територията на стопанството.

Богатите на флора открити площ, както и постоянната борба с хищниците, предоставят благоприятни условия за животните, подпомагайки тяхното спокойно и естествено развитие.

Всички открити площи в стопанството се стопанисват подходящо – от ниви за добив на концентриран фураж до люцернови ливади и сенокоси. Важна част от ловностопанската работа е подхранването на дивеча и опазването на горските пътища, извършвано всякодневно с помощта на конски каруци. Този подход позволява на дивеча да се адаптира към присъствието на човека и оказва въздействие върху ефективността на ловната дейност.

Държавно ловно стопанство Воден – Ири Хисар предлага разнообразни възможности за практикуване на лов, поддържайки богато видово разнообразие от ловни видове едър дивеч – благороден елен, сърна, елен лопатар, муфлон, дива свиня, зубър, вълк, чакал. Всеки лов се провежда под наблюдението на опитен ловен водач.

Стопанството разполага с две ловни резиденции в местността Воден и един ловен дом в Ири Хисар, осигуряващи комфорт и уют за всички гости.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Воден - Ири Хисар

Воден - Ири Хисар, Osen, Bulgaria

Българска национална кухня

Още от района