Мадарски конник

Легенда за Мадарският конник

Мадарския конник представлява скален релеф (барелеф), изсечен през VІІІ в. сл. Хр. върху отвесна скала на височина от 23 m.

Стръмни стъпала вляво от него водят до Мадарското плато. Размерите на изображението са 2,6 m във височина и 3,1 m ширина в основата. Изобразява конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език.

Намира се близо до едноименното село, на 18,2 km от Шумен и е част от Национален историко-археологически резерват „Мадара“.

Съществуват множество легенди около създаването на Мадарския конник. Една от тези легенди разказва, че на барелефа е изобразен кан Тервел като воин-победител.

Някои учени предполагат, че ездачът може да не е конкретен кан, а събирателен образ на българския триумфиращ владетел или да е героят конник от митологията на степните народи, а може би дори бог Тангра.

Тази композиция е единственият скален релеф в Европа от Ранното средновековие и е изсечена с невероятно майсторство в скалите. Древногръцките надписи около нея пък разказват за подвизите на тримата български ханове – Тервел, Крум и Омуртаг.

Скалата, върху която е изсечен този паметник е пясъчник, който е чувствителен към ерозионните процеси и релефът е доста повреден.

Мадарският конник е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, а през 2008 г. е определен за Глобален символ на България.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Българска национална кухня

Още от района