Куна кралица

Легенда за Куна кралица

Карлуковският карстов район изобилства от внушителни скални откоси и удивителни пейзажи.

Там се намира пещерата Проходна, наричана и “Очите на Бога” – една от най-известните пещери в България, както и природният феномен – скалата Червеница, емблематичният каньон „Голям дол”, множеството пещери и единственото на Балканския полуостров каменоделско училище.

В местността Градище, част от единствения в България геопарк „Искър – Златна Панега“, може да се видят основите и руините на средновековна крепост, които вече седем века пазят легендата за  своята владетелка – красивата, храбра и горда българка Куна.

Легендата за Куна ни води много назад във времето, когато османците започват да завладяват нашите земи, времето на войводата Драгостин и неговата красива единствена дъщеря Куна.

За да управлява добре земите и народа си, войводата я обучил и направил от дъщеря си храбър воин и справедлив владетел.

Едно по едно турците побеждавали и завладявали отделните български царства и господарства и скоро наближили войводството на Куна.

С бойните умения, наследени от своя баща, и с много кураж, Куна  събира и обучава отряд  девойки да яздят, да въртят боздуган и да стрелят с лък. Заедно се превръщат в най-безстрашните бранителки на своя дом – крепостта. Почти всички те губят живота си в неравна битка с османския нашественик.

Куна е заловена жива и пожелана за ханъма на султана. В отговор, тя се хвърля от отвесните скали над пещерата „Дяволска воденица“.

Минали години, но когато хората се завърнали по родните места от двореца на Куна Кралица и крепостта намерили само основите. В чест на храбрата девийка основали ново село и го нарекли Кунино.

И днес местните жители свято пазят жива легендата за своята красива, силна и достойна владетелка Куна, като безценно духовно наследство, предавано от поколение на поколение.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Още от района