Дяволски мост

Легенда за Дяволският мост

Дяволският мост се намира в живописен пролом, на около 10 км. от град Ардино, и свързва двата бряга на р. Арда.

Легендата разказва, че по време на османското робство един от турските водачи в областта се влюбил в красива българска девойка.

За да не я направи част от харема, тя побягнала към планината и стигнала до моста над Арда с намерението да скочи от него.

Турците хукнали след нея, но когато наближили моста, спрели от ужас – във водата, точно в средата – под централния свод на моста, видели дяволско отражение. Те избягали изплашени, а девойката спасила живота си.

Здравината на моста местните хора обясняват с друга легенда, че в него е вградена сянката на млада невеста. Тя носела храна на майстора, който го правил – Уста Димитър от Неделино.

Майсторът вградил сянката на момичето, за да остане моста здрав за векове, а скоро след края на строежа, момичето починало. Но загадките не спират до тук.

Върху един от ключовите камъни в централния свод специалисти са открили гравиран печата на цар Соломон. Това кара археолозите да предполагат, че има връзка между моста и светилищата в Родопите.

Местните от векове казват, че точно този мост над река Арда е най-опасното място след залез слънце в Родопите.

Според легендите в скалите наблизо ясно се вижда отпечатък от крака на дявола. До ден днешен при слънчево време, отражението на дявола може да се види във водата, а моста носи името си „Дяволски“.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Къмпинги в региона

Българска национална кухня

Още от района