Легенда за Велико Търново

Легенда за Велико Търново

Народната памет е съхранила стара легенда, която ни разказва за избора на мястото на Велико Търново.

Много отдавна, български цар търсел място за градище, което лесно да бъде отбранявано от неприятелски нападения. Казали му, че край стръмните брегове на река Янтра, в най-крайните дипли на Стара планина имало място, което може да се пази само с един трън.

– Какво ще да е това място? – почудил се царят. – Докато не го видя с очите си, няма да повярвам.

Един ден яхнал коня си и с няколко довереници пристигнал и видял мястото, за което толкова бил слушал. Огледал го, одобрил го и по-късно основал там град, който нарекъл Търново от мисълта, че може да го загради с трън и да го брани.

Друго предание разказва, че градът е основан в много далечно време. Столицата на някакво забравено царство била близо до днешното Велико Търново. Царят на това царство имал цели стада свине. Един ден най-доброто прасе се изгубило.

Свинарят уплашен тръгнал да го търси. Търсил я тук-там и най-сетне я намерил на мястото на днешно Велико Търново, в местността Царевец. Тогава тази местност била без име, обрасла с гъста гора и много трънени храсти. Прасето било родило много хубави прасенца там. Свинарят се зарадвал и бързо се върнал при своя господар, и му казал:

– Господарю, намерих изгубеното прасе, родило шест много хубави прасенца на едно такова място, че с трън да заградиш изхода, никой не може да влезе или да излезе от него.

От любопитство царят отишъл на мястото, видял прасето с малките му, харесал гористата височина и там преместил столицата си. Нарекъл я Търново, от многото тръни там, а мястото, където се опрасило прасето, избрал за своите палати и църкви и го нарекъл Царевец.

За да се помни, че прасето е открило това чудно място, царят насякъл сребърни монети, на които имало изобразено прасе с шест малки прасенца.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Още от района