Кухня от шоплука
В Западна България има територия известна с името Шоплука.
Шопите са граовци, полянци, знеполци, мрачани, кекавци и т.н имена от селата. Всички те носят неспокоен дух, но вкусната храна я разбират, както и силната ракия.
На софрата присъстват основно три продукта- свинско, боб и сладко от сини сливи. Не подминаваме и лютите чушки.
Шопска салата – това е „изобретение“ на Балкантурист през 50-те години на миналия век и е изключително маркетингов продукт за кулинарна слава на България. Нашата шопска салата е принос към световната кулинария. Приготвя се от пресни зеленчуци-домати, краставици, чушки, лук и настъргано бяло сирене.
Радомирска кавърма – свинско месо, праз лук, чушки от сурова туршия сготвено в глинен гювеч. Накрая полято с яйца.
Шопска спържа – най-доброто мезе за червено вино. Прави се от свинска карантия, шарено месце, суха чушка и праз лук. Запържено, както подсказва името.
Брезнишка дроб сарма – голяма сарма с плънка от агнешки дреболии, праз лук, ориз и подправки, увити в було.
Сирене по шопски – сирене печено в глинен съд с домат, чушка, яйце и люта чушка.
Зелник – баници с навити или наложени кори и плънка от зелении-спанак, зеле, лапад.
Лютеница от Дивотино – накиснати във вряла вода сухи чушки, счукани с праз лук, оцет и олио.
Боб – бобът е неизменна част от традиционната българска кухня. Той е богат на множество витамини, минерали, фибри. Безброй са рецептите за бобови ястия. Салата от боб, боб чорба, боб плакия, печен боб с кисело зеле и много други. Но деликатес е боб с пастърма-специално сушено месо.