Добруджанска кухня

Добруджанска кухня

Добруджа – житницата на България е земеделски регион, където се отглеждат най-вече зърнени култури.

Централно място в кулинарните характеристики заемат всички тестени изделия.

В Добруджа има една малко известна техника за направа на хляб – в специфичен глинен съд, заровен в жарава. Глинените съдове се използват с огромна почит, дори се чества празник на глинените съдове.

Тук се приготвят невероятно вкусни гозби – чорби, яхнии и задушени ястия в глинени съдове. Към тях спада и сачът – глинена плоча върху която се пекат месо, зеленчуци, катми. Чуван е специална чугунена тенджера, която се слага на открит огън, а ястията стават невероятно вкусни.

Добруджанска кавърма. Не е ястие с месо, както другаде в България, а нетипична  „диплена“ баница. Кори надиплени на хармоника, поръсени с много сирене и масло, полята с кисело и прясно мляко разбити с яйца и запечена.

Добруджански лучник – задушени зеленчуци – лук, чесън, печени червени чушки и доматено пюре, подправени с мащерка, босилек, чубрица. Тестото е разделено на три и разточено. Между всяка кора се разстила зеленчуковата плънка. Така запеченият лучник е традиционен за добруджанския край.

Тиква пълнена с гъби, лук и кайма е типично ястие за есента, а тиква пълнена с плодове – ябълки, круши, сливи и запечена е сладкото изкушение.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Още от района