Св. св. Константин и Елена

Св. Св. Константин и Елена

Св. Св. Константин и Елена е най-старият български курорт.

Намира се само на 8 километра от центъра на Варна, между града и курорта Златни пясъци.

Климатът тук се характеризира като континентално-средиземноморски с горещо сухо лято. Средната температура през месец юли е 22°С.

Курортът е разположен сред прохладна широколистна гора. На неговата територия има 7 минерални извора с дълбочина от 1800 до 2050 м и с общ дебит 175 л/сек.

Температурата на водата е между 40° и 60°С.  Наличието на изворите в курорта го превръща в популярна СПА дестинация на морския бряг.

Тук се намира и старият манастир Св. Св. Константин и Елена, чиято история не е известна, но се знае, че през първата половина на XIX век е бил възстановен.

Благоприятният климат в местността и наличието на лековити минерални води са направили мястото популярно и то се е развило като курорт още в началото на ХХ век. В периода на социалистическото управление комплексът е известен под името „Дружба”.

Плажната ивица е дълга цели 3,5 км. В Св. Св. Константин и Елена има няколко хотела между 2 и 4 звезди, минерални басейни, яхтени пристани, тенис кортове, футболни игрища и разнообразни водни атракциони.

В комплекса има магазини, ресторанти, заведения, поща, аптека и здравен център. Наблизо се намира и дворецът Евксиноград – лятна резиденция на българските монарси Александър І, Фердинанд І и Борис ІІІ.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Saints Constantine and Helena, Varna, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района