Море плаж скали вълни

Плаж Болата

Плаж Болата е част от малък залив с пристанище, намиращ се край село Българево, северно от Калиакра.

Плажната ивица е много малка – дълга е около 300 м. Болата контрастира силно със скалните брегове в района на Калиакра – той е единственият плаж с пясъчна ивица между Каварна и Шабла.

Черноморието в тази си част е спокойно и красиво а водата на залива е бистра, плитка и топла с пясъчно дъно.

Плаж Болата е охраняем, разполага с чадъри, шезлонги, свободна зона и заведения. Подходящ е за семейства.

Защитената природа, естествената красота и бистрата вода превръщат Болата в страхотно място за гмуркане и подводна фотография. Близостта му до военна база, дълго време е ограничавала достъпа до него и допълнително е спомогнала за опазването му от човешка дейност.

От двете си страни залива е заобиколен от скални масиви с издълбани в тях пещери. В тях са открити останките на антично селище и свидетелства за живот от около 400 г. пр. Хр.

Открит е и Малтийски кръст който свидетелства за активната търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа. Открити са още каменни кръгове, жертвени камъни и скални жилища.

През 2018 залива става част от защитена местност Степите. Преди това е бил част от резерват Калиакра. През 2019 г. дъговидният залив е обявен за един от 20-те най-красиви плажа в Европа.

Местността представлява влажна зона с голямо значение за няколко редки растителни и животински вида. През нея минава и Via Pontica – един от основните пътища за миграция на прелетните птици.

Достъпът до плажа с автомобил е удобен.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Добрич, 9660, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района