Държавно ловно стопанство Паламара

Снимка: ДЛС Паламара

ДЛС Паламара

Държавно ловно стопанство Паламара е едно от първите две ловни стопанства създадени в страната ни през 1932 г., по времето на Цар Борис III, като негово Царско ловище.

Стопанството се намира в Лудогорието, центъра на Североизточна България, и се разпростира на площ от около 18 000 ха. Релефът е хълмисто-равнинен, със средна надморска височина до 350 м. Характерни за региона са широколистните чисти и смесени насаждения. Разстоянието до Варна е около 130 км а до София около 430.

Още от създаването си стопанството държи на традициите и е най-елитното за лов на благороден елен в България. Големият брой на едрия дивеч е следствие от изобилието от подходяща храна.

ДЛС Паламара е устроено и като основна база за развъждане на благороден елен в страната. Всяка година от него се разселват и трофейни елени и кошути в други ловни райони на България.

Всяка година се добиват трофеи от благороден елен от 8 до 12 кг, от глиган между 14 и 25 см и сръндак от 250 до 450 гр. В Паламара успешно се провежда селекционен лов на благороден елен – рогачи, кошути и телета. Организират се и гонки за дива свиня, както и лов на хищници – чакали, лисици и диви котки. Сред най-добрите отстреляни трофеи: са благороден елен – 12.650 кг, оценен на 229.19 CIC точки и благороден елен – 12.030 кг, оценен на 235.78 CIC точки.

Ловното стопанство настанява своите гости в два ловни дома – Ловна резиденция Паламара и Ловна хижа Никола Козлево. На посетителите се предлагат класически и местни деликатеси, отлични бели и червени вина.

В допълнение на ловният туризъм от стопанството се организират и посещения на туристически и културни обекти в района на Шумен, Мадара, Велики Преслав и Плиска.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Държавно ловно стопанство Паламара

ул. „Петра“ 1, Шумен, Bulgaria

Българска национална кухня

Още от района