Държавно ловно стопанство Женда

ДЛС Женда

Държавно ловно стопанство Женда, разположено на живописните склонове на Източните Родопи, е истинско царство за муфлона и любителите на дивата природа.

На само 260 км от София и 110 км от Пловдив, стопанството е лесно достъпно и предлага едно незабравимо приключение сред най-красивите български планини.

Женда се простира на площ от 21489 ха, като обхваща два горски комплекса, разположени в различни планински масиви. Релефът на западния комплекс е планински със стръмни била и дълбоки дерета, докато източният комплекс е по-лек, със заоблени възвишения и слабо изразена долинна мрежа. Горските територии са дом на разнообразни дървесни видове, създаващи идеални условия за развитието на богата флора и фауна.

Сред естествените насаждения се открояват бук, зимен дъб, благун и черен бор, както и култури от бял бор, смърч и червен дъб. Стопанството е дом на уникални природни забележителности като резерват Казъл чирпа и защитената местност Боровете.

Ловът в Женда е разнообразен, като основните видове дивеч включват благороден елен, елен лопатар, сърна, муфлон и дива свиня. Специално внимание заслужават муфлоните. С 10 златни медала са отличени отстреляни в района на ловно стопанство Женда трофеи от муфлон. Колекцията от най-добри ловни постижения попълват също получилите златни и сребърни медали 5 трофея от дива свиня, както и един златен и двата бронзови медалисти при елена лопатар и три бронзови при благородния елен.

Стопанството се грижи за опазването на дивата природа и поддържа отлични условия за всички видове дивеч. Съчетавайки богатите природни дадености с модерната материална база, Държавно Ловно Стопанство Женда предлага идеалната обстановка за всеки, който търси автентично приключение сред дивата природа на Родопите.

Стопанството привлича групи от различни страни, доказвайки своето международно признание. Отличните естествени условия и модерната материална база дават чудесни възможности за развитието на риболов, ловен туризъм, еко и селски туризъм. Организираните фото сафарита са допълнителна атракция предлагана в стопанството.

Ловното стопанство разполага с два дома за настаняване на своите гости – Женда и Болярци. Те с намират в ловната територия. Предлаганите от тях условия и услуги са на много високо ниво. Всяка от стаите разполага със самостоятелен санитарен възел.

Магията на Родопа планина, големите запаси от едър дивеч, съчетани с уютен ловен дом и опитни водачи – това са отлични условия не само за истински лов, но и за почивка сред девствената природа.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Държавно ловно стопанство Женда

ул. „Васил Левски“ 2, Кърджали, Bulgaria

Къмпинги в региона

Българска национална кухня

Още от района