Орбелус

Орбелус

Винарна

Orbelus, Орбелус

Основната цел на Орбелус е да произвежда качествено, предимно купажно вино, с подчертана индивидуалност и с усещане за произход. Философията на избата е, че за постигане на този резултат работата започва от избиране на най-подходящото място и сортове и култивиране на лозята. Ето защо вината с наименование Орбелус – Орбелус Мелник, Орбелус Гетика и Орбулс Прима, се правят само от собствени лозя, отглеждани по биологичен начин.

Всички лозя на Орбелус са сертифицирани съгласно българското и европейското законодателство за производство на биологично грозде. Отделено е специално внимание на култивирането на традиционния за региона сорт Ранна Мелнишка лоза, който присъства и във всички червени вина Орбелус.

Отглежданите сортове – Ранна Мелнишка лоза, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Гренаш Ноар, Примитиво, Пти Вердо, Марселан, Мурведър, Вионие, Шардоне и Пино Гри – са подбрани в съответствие с климатичните условия и съдържанието на почвата

Проектът води началото си от 2000 г., когато са закупени първите 72 дка. земя в землището на с. Капатово, по долината на р. Струма, в подножието на Пирин. До 2010 г. дружеството придобива над 200 дка., обособени в 20 самостоятелни минимасива в землищата на селата Кромидово, Капатово, Марикостиново и Хърсово, всеки от които със специфични характеристики на почвата, влажността, въздуха, вятъра и другите елементи на тероара.

Местонахождението на лозята е избрано с оглед на подходящите условия на микрорайона. Регионът е хълмист, отличава се с разнообразие на почвите – от канелено-горски, през песъкливо-глинести до слабо и средно каменисти, а лозята са разположени на 160-250 м надморска височина.

Тероар

Лозята на Орбелус са разположени в една от най-южните точки на България – източния бряг на река Струма, в землищата на селата Кромидово, Капатово, Хърсово и Марикостиново. Изложението им е източно, през южно до северозападно, а надморската височина е от 160 до 250 метра.

Районът е погален от полъха на Средиземно море и ограден от седем планини: Пирин, Славянка, Сенгелска планина, Беласица, Огражден, Малашевска планина и Рупите (Кожух). Този специфичен климат, в комбинация с глинестите и песъчливи почви, са сред водещите фактори, отговорни за богатия, южен вкус на нашите вина. Още в древността Траките, известни с винарските си умения, са ценяли качествата на тези земи.

Освен на нашите вина, бреговете на Струма са и родното място на част от хората, създали Орбелус. За семейството ни районът е не само отличен за лозарство и винарство, но и извор на вдъхновение и удоволствие.

Лозя

При избора на сортове, основни за нас са две неща – работата с местни сортове и особеностите на лозарския регион. За Орбелус ендемичните сортове показват най-точно идентичността и истинския вкус на долното течение на река Струма.

Но качествата на региона не се изчерпват с типичните за него лозя. За да откроим и развием възможностите му, ние отглеждаме и международни сортове, подходящи за тази част на България.

Традиционни сортове
Основният червен сорт на Орбелус е раннозреещият клон на емблематичната за долината на Струма Мелнишка лоза – Ранната мелнишка лоза (35 процента от насажденията). Той е допълнен от Широка мелнишка лоза, Мелнишки рубин и белия сорт Сандански мискет.

Класически за България международни сортове
В Орбелус отглеждаме и винифицираме класическите за България и света Каберне Совиньон, Мерло, Сира и белите Шардоне, Пино Гри и Вионие, на които местните условия придават специфичен характер.

Редки за България сортове
Климатичните условия ни дават възможност да работим и с по-редките за България, но много подходящи за долината на Струма сортове Гренаш Ноар, Мурведър, Марселан, Примитиво, Пти Вердо и белия Асиртико.

Винени турове

Избата е отворена за посещения всеки ден от 10:00 до 17:00 в работни дни и от 10:00 до 15:00 в празнични дни. Тя се намира само на 4 км от новооткритата магистрала Сандански – Кулата на отбивката за Катунци.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Благоевград, 2871, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района