Винарна Меди Вали

Винарна Меди Вали

Винарна

Винарна Меди Вали

Преди хилядолетия земите по средното течение на река Струма са били населявани от тракийското племе Меди. Освен с легендарния Спартак, оглавил най-голямото робско въстание срещу древния Рим, медите са известни с развитото лозарство и винарство, и с култа си към виното. В чест на хората, положили основите на винарството в тази част от долината е наречена и винарната – Меди Вали (Долината на медите).

Меди Вали е класически винарски комплекс, изграден през 2007 г. Намира се в село Смочево, в полите на югозападна Рила, на 630 м надморска височина, в най-северната част на долината на река Струма, на живописния път за Рилския манастир. Състои се от модерна винарска изба и 370 дка лозови масиви, засадени със сортовете Шардоне, Траминер, Совиньон Блан, два клона Мерло и два клона Каберне Совиньон.

Винарската изба се състои от административна сграда и отделна, изцяло покрита производствена част. Първият етаж на административната сграда разполага с голяма зала, винен бар, и магазин предлагащ вината на избата.

Панорамната тераса, с изглед към величествената Рила е чудесно място за дегустации на открито. Производствената част се състои от приемно отделение за преработка на гроздето, отделение за първично винопроизводство и съхранение на вината, и цех за бутилиране.

В подземието се намира избата за стареене на вината в бъчви и отделението за отлежаване на бутилираните вина при оптимални условия (температура и влажност) преди реализацията им.

През 2010 в Меди Вали започва реализирането на новата концепция на винарната, чиято цел е да я превърне в перлата на българския югозапад. Започва създаването на интересни, богати, специфични тероарни вина със собствен стил и уникален характер, направени от специално селектирано за всеки сорт и тип вино грозде в оптимална зрялост.

Меди Вали се намира в живописна местност на пътя за Рилския манастир. От тук започва югозападният лозаро-винарски район, известен като Долината на Струма.

Атрактивното географско разположение на винарната, условията с които разполага и изключително добрите вина които предлага, отличени с престижни награди на национални и международни конкурси превръщат Меди Вали в най-очарователната нова дестинация за винен туризъм.

Винарната Меди Вали е отворена всекидневно за посещения. Тук ценителите могат да открият любимото си вино и да станат негов приятел завинаги.

Тероар

Уникалният за лозарството тероар благоприятства отглеждането както на бели, така и на червени сортове, които с планирани, навременни и подходящи агротехнически мероприятия и редуциран добив, съобразен с технологичните изисквания на енолозите, дават грозде от което да бъдат направени впечатляващи вина с високо качество.

Климатът е преходно-континентален. Характеризира се с мека зима и сравнително сухо лято. Средното слънчево греене е 2900 часа, а средногодишната сума на валежи 588 мм.

Лозя

Лозята са с югозападно изложение, върху алувиално-ливадни и канелени горски почви, отцедливи, слабо кисели, с подходящо съдържание на глина и желязо. Интересното е, че в тях има дребни карбонатни отломки, които действат като естествен дренаж и допринасят за минералните нотки в белите вина. Формировките на лозята са единичен, двоен и двоен нискостъблен Гюйо, като в един декар са засадени по 400 лози.

Състои се от 370 дка лозови масиви, засадени със сортовете Шардоне, Траминер, Совиньон блан, два клона Мерло и два клона Каберне Совиньон.

Освен от собствените лозя Меди Вали прави вина и от гроздето на единични, специално подбрани заради сортовия си състав, географското положение и подходящи характеристики лозя. Под контрола на винарната е и лозов масив от 250 дка в района на Видин. Избран е заради специфичността на тероара.

Климатът е умерено – континентален с влияние от река Дунав. Лозето се намира на 125 м надморска височина върху терен с подчертана денивелация. Почвата е хумусно-карбонатна, образувана върху основна скала варовик.

Премесена е с пясък и глина, а безброй черупки от миди и ракообразни с древен произход я правят уникална. Сортовете са Шардоне, Вионие, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пти Вердо и Рондо.

Винени турове

Меди Вали е класически винарски комплекс, намиращ се на кръстопът на многополюсен туристически компас.

Само на час път от столицата, в непосредствена близост до Рилски манастир, позициониран на вододела между областите Благоевград и Кюстендил, всяка предлагаща не малко туристически обекти, Меди Вали е прекрасно начало или повод да посетите тези места.

Намиращ се едва на 5 км. от главен път Е-79 комплексът е лесно достъпен, за всеки решил да отдели време и да се запознае с характера и ансамбъла от емоция, аромат и чувства, който представляват вината на Меди Вали.

От тук започва югозападният лозаро-винарски район, известен като Долината на Струма. Това е предпоставка за любители на винения туризъм да започнат своя винен гастрол именно от най-северната част на Долината на Струма – винарски комплекс Меди Вали.

Вашето посещение във винарски комплекс Меди Вали ще бъде едно незабравимо преживяване, което ще остави спомени за дълго.

Чрез Винения туризъм „се реализират“ история, традиции, атрактивност, красива природа, празници, кулинарство и гастрономия, социални контакти, здраве. Затова той може да бъде наречен Туризъм за всички сетива. Тръпката да си сред лозята, да се докоснеш до гроздето, да те разведат в самата изба, където се произвежда виното, да ти налеят чаша от някоя бъчва е невероятна.

Няма значение дали сте с изградена винена култура и високи изисквания или за първи път тръгвате по пътя на виното – най-важното е да откриете нещо ново, различно, нещо което да запомните за дълго, а именно това цели нашия млад и неуморен екип – да създава вина със стил, вина, чийто качества могат да бъдат открити и запомнени.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Smochevo, Kyustendil, 2641, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района