Вила Мелник

Винарна

Вила Мелник

Корените ни са от мелник и виното ни е вярно на произхода си. Мелник е традиция, смелост и съдба. Мелник е вино.

Нашите корени са в мелнишкия край – ние винаги сме били свързани със земята и у нас е закодирана мелнишката идентичност.

Собственикът, Никола Зикатанов, е роден в село Капатово, недалеч от винарната, в семейство с над двестагодишна документирана история в лозарството и винарството.

Втората, по-мъдра част от живота си, Никола решава да посвети на възраждането на семейната традиция и заедно със съпругата си Любка създават лозе и винарна. Засаждат месни и чуждестранни сортове със съзнанието и амбицията, че ще върнат славата на мелнишкото вино и ще станат частица от Възраждането на района.

Държим в ръцете си ключа за качествено вино – хубаво лозе – с внимателно подбран сортов състав, добре поддържано, обгрижвано, щедро.

Ние вярваме в потенциала на местните сортове, правим смели купажи с редки български и международни сортове и непрекъснато експериментираме. Търсим облика на Мелник във всяко от нашите вина.

През 2013г. открихме нашата винарна – модерно оборудвана, с всеотдаен и висококвалифициран екип. Още с построяването на винарната широко отворихме вратите и за всички, които обичат виното и искат да съпреживеят създаването му.

През 2015, след многогодишно обучение и работа в чужбина, към семейния бизнес се присъедини нашата дъщеря Милица, за да даде своя принос в създаването на модерната легенда за Мелник.

Ние от Вила Мелник вярваме, че с упорит труд и постоянство, честно отношение към Виното и уважение към Природата и Клиента, можем да произведем отлични вина на световно ниво с Мелнишки темперамент.

Тероар

Природните и климатични дадености на региона Мелник са едни от най-добрите за винопроизводство в България. Това е най-топлата и слънчева част на България. Климатът е средиземноморски, с вегетационен период от 224 дни, средна температурна сума за периода от 4,385 градуса и липса на каквито и да е замърсители на околната среда.

Лозите са разположени на хълмист терен с южно изложение. Бризът, които се спуска от заобикалящите планини Пирин, Беласица и Али Ботуш естествено проветрява лозята и не позволява задържане на влага.

Тероарът се характеризира с песъчливи почви, които оттичат, а не задържат водата, както и варовик и естествени вулканични отлагания от изгасналия сега вулкан Кожух. При отглеждането на лозята не се използват никакви препарати или практики, които да замърсяват по какъвто и да е начин гроздето или виното и да навредят на консуматорите.

Лозя

Вила Мелник е продължител на лозарски и винарски традиции с повече от два века документирана история – в семейните архиви пазим документ, показващ, че още преди двеста години нашият пра-пра дядо е имал лозя.

Нашите лозови насаждения са в два масива в околностите на най-винарския район на България – град Мелник, известен в цял свят и присъстващ във всички световни енциклопедии на виното.

Около двеста декара са разположени в местността Миндало, в землището на село Виногради, Мелнишко. Другият масив, с площ около сто декара, е разположен непосредствено пред винарната – в местността Бели Брег, в землището на добре известното за любителите на виното с. Хърсово, Мелнишко.

През пролетта на 2004 год. внимателно подбрахме и засадихме първите висококачествени лози от най-добрите местни и чужди сортове: Широка Мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Руен, Каберне совиньон, Мерло, Сира, Пино ноар, Санджиовезе и един от най-старите тракийски сортове – Мавруд. Засадените около 30 декара с Мавруд са единственото за сега промишлено насаждение от този сорт в района.

От международните белите сортове разполагаме с Шардоне, Совиньон Блан, Вионие, а от местните бели, с Тамянка, Керацуда и Сандански Мискет.

Винени турове

Искате да научите как отглеждаме лозето, как правим виното? Искате да го дегустирате? Или просто да подишате чист въздух и да се насладите на гледки, спиращи дъха, с чаша прекрасно вино и местен деликатес?

  • Ние сме отворени за посещения и дегустации всеки ден, без изключения
  • Гостоприемни домакини и лъчезарен екип ще ви преведат по пътя на технологията на виното и ще ви представят вината
  • Разполагаме с дегустационна зала с прекрасна панорама
  • Можете да посетите лозята и да помогнете в отглеждането им
  • В региона на Мелник има възможност за кулинарен, природен, приключенски, културен, поклоннически, исторически и спа туризъм
  • Говорим на Английски, Руски, Испански и Гръцки
  • Лесен достъп през магистралата – на 2.5ч от София и 1.5ч от Солун
  • Имаме удобен голям паркинг, подходящ и за каравани
  • Винарната е достъпна за посещения от хора с двигателни затруднения
  • Ние можем да сбъднем вашата мечта за сватба сред лозята или частно събитие в избата

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Harsovo, Blagoevgrad, 2819, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района