Българска национална кухня

Добруджанска кухня
Добруджа – житницата на България е земеделски регион, където се отглеждат най-вече зърнени култури. Централно място в кулинарните характеристики заемат всички тестени изделия. В Добруджа има една малко известна техника за направа на хляб – в специфичен глинен съд, заровен в жарава. […]

Кулинарията на Северозападна България
Северозападна България е обградена от върховете на Стара планина и реките Дунав и Искър. Хълмистия Златен рог и безкрайната шир на Златията по поречието на Дунав са с най-плодородния чернозем. Планинската част на Северозапада носи името Торлакия, предполага се че идва от […]

Кухня от Банско и Разлог
Банско е един от най-популярните курорти в България. Уникално местоположение в полите на Пирин планина, ски писти, богата история и кулинарно разнообразие. Банскалии са майстори на домашно приготвена храна, както и привлекателна дестинация за винен туризъм. Местната кухня, основаваща се на стари […]

Кухня от шоплука
В Западна България има територия известна с името Шоплука. Шопите са граовци, полянци, знеполци, мрачани, кекавци и т.н ,имена от селата. Всички те носят неспокоен дух, но вкусната храна я разбират, както и силната ракия. На софрата присъстват основно три продукта- свинско, […]

Тракийска кухня
Най-обширната низина в България е Горнотракийската, наричана у нас Тракия. Още в древни времена тук се отглеждат различни видове зеленчуци и плодове, както и обширни лозя с уникални сортове грозде. ПОПУЛЯРНИ ЯСТИЯ ОТ РЕГИОНА: Сарми – приготвени от лозови или зелеви листа […]

Родопска кухня
Много митове и легенди крие Родопа планина. Освен с неповторимата си природа тази магическа планина ще ви впечатли и със своята легендарна кухня, прочута с автентичния си вкус и кулинарни традиции. Тук се е гледала житната култура лимец, която древните траки са […]