Язон и Беглик таш

Легенда за Язон и Беглик таш

Археолози предполагат, че в района е имало и обсерватория, откъдето древните са гадаели по звездите и са посочвали правилния път на пътешествениците.

Съществува легенда според която преди да се отправят на своето пътешествие към Колхида в търсене на Златното руно, Язон и Аргонавтите идват до Беглик таш, за да се допитат до местните пророци и да принесат дарове на боговете.

Изпитанията през които преминали те в своето приключение наподобяват конфигурацията на Беглик таш. Вероятно благодарение на срещата си с гадателите Язон се е подготвил за предизвикателствата пред които е щял да се изправи.

Съществува реална връзка между легендата за Златното руно и живота на Траките, отразяваща разбирането за безкрайността и човешкото безсмъртие, търсени от всички древни народи. Дори самите Аргонавтите се отправят обратно по пътя по който се смята, че Траките са пристигнали на Балканите.

Одисей също се споменава в друга легенда, която разказва, че преди да се отправи на своето пътешествие и самият той е идвал в Беглик таш за да се допита до мъдростта на тракийските жреци и да принесе дарове на боговете.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Още от района