Легенда за Черно езеро (Карагьол)

Легенда за Черно езеро (Карагьол)

Близо до Самоков някога имало дълбок вир, който народът наричал Черно езеро (Карагьол). То се свързва с името на последния български цар, преди турското робство, Иван Шишман.

След като българският цар Иван Шишман паднал в битка с турците, войските му изгубили всяка надежда за организиран и силен отпор за защита на родната земя.

Неколцина близки до царя войници, които се грижели за царските знаци: короната, скиптъра, печатите, оръжието и всички други скъпоценности, ги събрали, завързали ги добре и ги хвърлили в този вир, който имал славата на хищник – който се доближи до него, изчезвал в тъмните му води.

Местните разказвали, че там живеел воден бик, който излизал от водата и въвличал вътре в езерото всичко което го доближавало. Според други в езерото имало самодиви, юди и русалки, които също го пазели от други създания. Затова никой не смеел да минава от там.

Веднъж една невеста и мъжът ѝ минали покрай Черното езеро и изчезнали, без да оставят следа – никой нищо повече не чул за тях. Като били запознати със славата на езерото, царските приближени хвърлили скъпоценностите и царските знаци в него, за да ги спасят и да не попаднат в турски ръце.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Българска национална кухня

Още от района