Легенда за река Ковачица

Легенда за река Ковачица

На мястото където водите на стръмните планински потоци Калагуза и Ковачица се сливат, някога имало крепост, храбро отбранявана от двама юначни братя-войводи: Слав и Владимир (Предимир). Селището се намирало точно над нея.

От посока Бистрица настъпвал многоброен противник, но не се решавал да нападне крепостта – не знаел колко войска има вътре и какви сили има. Затова кръвожадният враг решил най-напред да погуби мирното население, да обезлюди околността и да остави войската без продоволствия и подкрепление.

Не се помнят причините, но местна жена предала на нашествениците къде се крият хората. Врагът нападнал беззащитните планинци – мъже, жени и деца и ги избил до човек. Водите на реката станали кървави и затова тя била наречена Кървачица.

По-късно двамата братя-войводи научили за жестоката кървава сеч. За съжаление времето е заличило спомена за събитията и какво се е случило след това с тях, нито кои са били тейнствените нашественици.

Исторически преданието може да разказва за деспот Слав, племенник на царете Асен, Петър и Калоян, братовчед на цар Борил.

С годините името на реката се променило и днес е позната като река Ковачица.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Българска национална кухня

Още от района