Легенда за Плетена

Легенда за Плетена

Село Плетена има дълга история. Според народната памет до XVIII в. то е носело друго име.

Когато турците започнали насилствено да помохамеданчват населението от района на Гоце Делчев, не пропуснали и това село. За да се спасят и да запазят Християнската си вяра и българско име, жителите му били принудени да се скрият в горите.

Веднъж в селото нахлули турци. Вече цялото население било избягало и турците обмисляли какво да правят в празното село, когато дочули говор. Оказало се, че най-хубавата мома, Елена, не е успяла да избяга.

Когато турците нападнали селото, Тя решела дългата си коса, която сплитала на дванадасет реда дебели плитки. Майка ѝ я подканяла но Елена трудно се справяла с буйната си коса и все отговаряла, че не е сплетена. Най-сетне обезумялата от страх майка извикала:

– Тръгвай, дъще! Плетена-недоплетена да бягаме!

Но докато девойката успее да прибере косите си за да могат да тръгнат, турците чули подвикванията на майката и нахълтали в тяхната къща.

Очите им останали в красивата девойка и поискали веднага да я грабнат и потурчат. Но Елена като изневиделица измъкнала ятагана от ръцете на турчина, който успял да я хване за дългата ѝ коса и се пробола в сърцето.

След гибелта на девойката, отишла си от този свят заради хубавата си коса, селяните нарекли селото в нейна чест – Плетена.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Българска национална кухня

Още от района