Легенда за Къркария

Легенда за Къркария

Стари легенди разказват за отдавна забравено време когато района на някогашното село Чепино (дн. квартал на Велинград) е било дъно на дълбоко езеро.

В него живеело огромно водно чудовище, което тормозело местното население. Някои хора вярват, че се е случило силно земетресение а други, че в следствие на подземен огън мястото, през което в момента текат чепинските реки, се е разцепило и се е образувал отворът.

Водата на езерото се оттекла през пролома и се разляла нашироко, потопявайки много села. По пътя си тя извлякла и толкова много камъни, че дори и днес населението от околните села взима от там за строежи. Вярва се още, че камъните никога няма да свършат.

С намаляването на езерото исполинското чудовище останало на сухо и умряло, защото имало нужда от вода за да живее. Селските кучета се погрижили за останките му и оттогава мястото било наречено Песеполе.

Местните нарекли отцепилия се от върха рид Хархарий, а по-късно турците изкривили името на Къркария (Каркария), както се нарича и до днес.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Къмпинги в региона

Българска национална кухня

Още от района