Кадиин гроб, легенда

Легенда за Кадиин гроб

Точно между Ангелов връх (Кадиин връх) и Голям Мечи връх (Айгидик) се намира местност наречена Кадиин гроб.

Името ѝ, народната памет, свързва с един кадия (мюсюлмански съдия, воден от законите на шариата), раздавал справедливост в района.

Историята се случила по време на турското робство. Жителите на рилските села се скарали за пасище. Всеки си приписвал собствеността и правото за ползване на мястото и затова то често било огласявано от силни викове и писъци от побоищата, които се случвали там.

Дълги години продължили споровете, мнозина паднали жертва на кървави разправии за пасището, но разбирателство така и не се постигало. Всеки теглел към себе си и настоявал пасището да бъде негово.

И така след като не могли да се разберат с бой и спорове, местните отправили жалба до турския паша. Той изпатил един кадия, който да огледа мястото и да отсъди чие да бъде.

Пристигнал кадията на спорното мястото, огледал го от всички страни, изслушал селяните, говорил с тях но пак не се стигнало до съгласие. Тогава двете воюващи страни пак се скарали, вдигнала се врява и отново се стигнало до бой. За зла участ на кадията в суматохата от боя селяните не го различили и го погубили.

Когато осъзнали какво са направили те погребали султанския пратеник на мястото и така потулили случая. След години гробът бил ограбен от разбойници.

Затревената долина, която посочва мястото на което е бил заровен кадията се нарича Кадиин гроб.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Българска национална кухня

Още от района