Чепеларе

Чепеларе

Град Чепеларе се намира в централната част на Родопите, на около 70 км от Пловдив и на 220 км от София.

През Чепеларе минава  главният път между Пловдив и Смолян. Само на 10 км се намира курортът Пампорово.

Чепеларе има умереноконтинентален климат, снежната покривка се задържа между 80-120 дни в годината, а средна й дебелина достига 30-80 см. Населението на града е около 5800 души.

Районът около Чепеларе е бил населен още от древността – открити са предмети и некрополи от неолита, могилни некрополи и др. През V-VI в. славяните основали тук селище, съществувало до XIV в., когато е унищожено от османските турци.

Съвременното селище е основано в началото на XVIII в. След Освобождението от османско владичество (1878 г.) Чепеларе се развива като културно-просветен и стопански център в региона на Средните Родопи.

Чепеларе е известен като един от зимните курорти на България. Ски център Чепеларе се намира непосредствено след края на града по пътя за Пампорово. Градът има дългогодишни традиции в ски спорта.

Ски пистите и ски пътищата на центъра са дълги 20 км. Пистите са с различна дължина и трудност и са подходящи както за напреднали, така и за начинаещи скиори и сноубордисти.

На разположение на скиорите е четириседалков лифт, който изминава разстоянието от 2700 м от началната точка на станцията в Чепеларе до връх Мечи чал за 9 минути.

В Чепеларе може да бъде посетен единственият в България Музей на ските, който отваря врати през 1998 г. Експозицията на музея проследява развитието на ските и ски спорта в града и страната.

Посетителите могат да научат интересни факти за едни от най-успешните състезатели по зимни спортове в страната – Екатерина Дафовска, Борислав Киряков, Митко Хаджиев и др.

В Чепеларе се намира и Музеят на родопския карст – единствен по рода си на Балканите. В него са изложени уникални експонати – разнообразни минерали, кристали, долната челюст на леопард – животно, обитавало района в миналото, както и възстановен скелет на пещерна мечка, достигаща 4,5 м височина.

Интерес за туристите представлява и храм „Свети Атанасий Велики”, построен през 1834 г. само за 40 дни. Едно от приятните места за отмора в града е площад „Олимпийски”.

През зимата районът на Чепеларе и близко намиращият се курорт Пампорово са подходящи дестинации за скиори и сноубордисти. През останалата част от годината районът на живописните села в Родопи предлага възможности за селски и екотуризъм.

Около главния път от Пловдив за Смолян са разпръснати множество селца – Богутево, Хвойна, Зорница, Орехово и др., от които започват различни екопътеки. На 5 км от село Забърдо например се намира скалният феномен Чудните мостове.

Покрай мостовете минава пешеходният път между селата Забърдо и Орехово. Местните хора предлагат настаняване в уютни къщи за гости, а туристите могат да се потопят в традиционната родопска атмосфера и да опитат от местните специалитети.

На около 25 км от Чепеларе се намира и архитектурният резерват Широка лъка. Селото е популярно с красивите си възрожденски къщи, накацали по стръмните склонове.

Град Чепеларе също предлага разнообразни места за настаняване – хотели, разположени по хълмовете на града и в центъра му, къщи за гости и др. В града има и много ресторанти, където можете да опитате от вкусната родопска кухня.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Chepelare, Smoljan, 4850, Bulgaria.

Къмпинги в региона

Българска национална кухня

Още от района