Сандански

Сандански

Сандански се намира в Югозападна България, на около 157 км от София и на 63 км от областния град Благоевград.

Градът е с население около 26 хил. души. Сандански има важно кръстопътно положение – оттук минава главен път Е79, а на около 20 км от града е границата с Република Гърция.

Наричат Сандански най-топлия град в България – разположен е на надморска височина от около 240 м, а климатът тук е силно повлиян от Средиземноморието. Средната годишна температура е +14,7° С, а зимата е мека и топла. Уникалният микроклимат е подходящ за лечение на белодробни заболявания.

Сандански е популярен балнео и СПА център – в района има над 80 извора с температура, варираща от 42 до 81°С.

Минералната вода е с ниска минерализация и богат химически състав и успешно се използва при лечението и профилактиката на редица заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система, периферната нервна система и др.

Лековитата минерална вода е причина районът да е населен още от дълбока древност. Селището е възникнало през II хил. пр. Хр. Според легендите оттук произлиза тракиецът Спартак, оглавил най-голямото робско въстание срещу Римската империя.

През VI век градът е един от първите християнски епископски центрове по тези земи. В края на VI век градът е разрушен от варварски племена. До 1947 г. името на града е Свети Врач, а след това е преименуван на българския революционер Яне Сандански (1872 – 1915 г.).

Днешният град Сандански е възникнал и се е развил върху останките на ранновизантийския град. В Сандански са открити останки от четири епископски базилики.

Централната епископска базилика датира от периода V – VІ в. и впечатлява с уникални подови мозайки. Археологическият музей в града е построен над основите на базиликата на епископ Йоан.

Едно от любимите места на жителите и гостите на Сандански е градският парк Свети Врач. Общата му площ е 344 декара, а в него виреят над 200 средиземноморски растителни вида.

В близост до Сандански се намира друга популярна дестинация – най-малкият град в България Мелник. В района са още Банско, Разлог, Петрич. До Петрич се намира местността Рупите, в която е прекарала последните си години българската пророчица Ванга.

Много хора идват тук на преклонение пред феномена на Ванга, която е помогнала на хиляди хора и е изрекла много сбъднали се предсказания.

Част от територията на община Сандански попада в обхвата на Националнен парк „Пирин”.

Възможностите за настаняване и забавления в Сандански са изключително добре развити. В града има множество СПА хотели от най-висока категория, функционират по-малки семейни хотели, предлагат се също и стаи под наем.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Sandanski, Blagoevgrad Province, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района