Приморско

Приморско

Град Приморско е разположен на малък полуостров в  югоизточната част на Черноморското крайбрежие.

Намира се на 50 километра от Бургас и на 450 километра от столицата София. Населението на града е 2800 души, а през летните месеци броят на хората се увеличава неколкократно заради многобройните туристи, които избират Приморско за своята лятна почивка.

Климатът тук е умереноконтинентален с черноморско и средиземноморско влияние, характерен с мека и къса зима и продължително лято. Средната юлска температура е 23-24° С.

Около Приморско са открити 4 светилища, 12 долмена и 10 могилни некропола. Най-голям интерес сред туристите предизвиква светилището Беглик таш, което олицетворява култа към слънцето.

Скалното светилище край Приморско е едно от най-големите открития за тракийската история на българското Южно Черноморие и Странджа. То е разположено в централната най-висока част на нос Беглик таш, с надморска височина 128 м и обхваща площ от около 6 дка.

Най-добре проучена е централната му част, където върху голяма скална тераса, леко издигната над околния терен, са разположени в кръг с диаметър 56 м отделни скални елементи от ритуалното пространство. Създадено е в средата на ІІ хил. пр. Хр. и е разрушено в началото на ІV в. сл. Хр.

Край Приморско е разположен резерватът Ропотамо. На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни обекти – лиманът на река Ропотамо, блатото Аркутино, лонгозни гори, които на тази географска ширина се срещат много рядко, различни скални феномени, мочурища, блата и други.

Резерватът е част от по-голямата защитена зона Рамсарско място Ропотамо. Лиманът на река Ропотамо е една от основните туристически забележителности в резервата. Тук се предлагат атрактивни разходки с лодка по течението на реката.

Известен с чистата си природа и редките растения е резерватът Аркутино или Мечешкото блато в община Приморско. Тук расте пясъчна лилия. Разполага с чиста и дълга плажна ивица.

Северно от Приморско, в зоната между лагуната Стамополу и плажната ивица, се намира един от най-добре запазените дюнни комплекси по Черноморието.

Някои дюни достигат до височина 19 м и са изключителна гледка за посетителите. Това е природната забележителност Пясъчни дюни-Перла.

Град Приморско е предпочитана дестинация заради благоприятния климат, прекрасната си природа, историческите и културни паметници, гостоприемното местно население и различните атракции, които предлага.

В района около града има 4 плажа – северен, централен, южен и Перла, които предлагат различни атракции – волейболно игрище, фитнес, водни ски, водни колела, сърф, разходки с лодки, скутери, както и детски съоръжения.

Настаняването в Приморско е доста разнообразно – от частни квартири, вили, семейни хотелчета до хотелски комплекси.

Ресторантите в града предлагат традиционна българска кухня, рибни деликатеси, а в много от тях и жива музика.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Primorsko, Burgas, 8180, Bulgaria.

Още от района