Паничище

Паничище

Курортното селище Паничище се намира в северозападната част на Рила, на около 10 км от град Сапарева баня и на около 80 км от София.

Селището е разположено на надморска височина от около 1400 м и е познато като дестинация както за летен, така и за зимен туризъм.

През зимата Паничище предлага добри условия на скиорите и почитателите на зимните спортове. На тяхно разположение са алпийска ски писта (470 м), детска ски писта (200 м) и още няколко писти, като всички са оборудвани със ски влек.

В курорта има още писта за дълго бягане (5000 м), детски ски плац, на който има „бейби” влек. Специално място е отделено и за спускането с шейни по писта, дълга 1130 м.

През лятото Паничище е изходна точка за много пешеходни преходи. Курортът граничи с Националнен парк „Рила”, а в района се намира и най-ниското ледниково езеро в планината – Сухото езеро.

От Паничище може да се стигне още до Рилските езера ( 4 часа), Рилския манастир (2 дни), Скакавишкия водопад (3 часа) и др.

В Паничище настаняване се предлага в хотели, вили и хижи. Курортът има добре развита спортна база за практикуване на спортове като футбол, волейбол и др.

Близостта на курорта до Сапарева баня, където извира най-топлата минерална вода в България, го превръща в предпочитана дестинация и за балнеоложки и здравен туризъм.

В посетителския информационен център Паничище може да бъде получена повече информация за възможностите за настаняване, туристическите маршрути в района, планински водачи и др.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Panichishte, Kyustendil Province, 2650, Bulgaria.

Българска национална кухня

Още от района