Ахтопол

Ахтопол

Ахтопол се намира на 90 км южно от Бургас и на 14 км югоизточно от Царево.

Южният морски град е разположен на  малък скалист полуостров, дълъг около 500 и широк около 300 м. 

Климатът тук е изключително подходящ за морски туризъм – много слънчеви дни и прохлада от горите на планината Странджа. Средната юлска температура в града е 22-23° С.

Ахтопол има древна история – в акваторията на залива са открити много котви, свидетелство за живота на полуострова в различни исторически епохи.

Находки като каменна брадва и керамични фрагменти показват, че на мястото на Ахтопол е имало селище още през новокаменната и медно-каменната епоха, открити са следи и от траките, живели тук през бронзовата епоха.

Към края на V в. пр. Хр. тук вече е съществувала атинска колония с името Агатополис – от гръцки – “агатос” (добър) и “полис” (град). Градът се споменава при историческите сведения за въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийското владичество (1185 г.). Градът е превзет от османците през 1396 г.

Пожар унищожава Ахтопол през октомври 1918 г. След стихията оцелели само църквата “Възнесение Господне” от 1796 г. и частично манастирската църква “Свети Яни” (“Свети Иван Предтеча”). Така след пожара се издига един изцяло нов град Ахтопол.

Ахтопол днес е малко морско градче с хубав плаж, приятни ресторанти и хотели. Местата за настаняване са много и предлагат различни варианти – от хотел до стая под наем или бунгало.

Ахтопол е отдалечен от големите морски курорти, което го превръща в предпочитана дестинация за туристите, търсещи спокойствие и отмора.

Почивката на плажа може да бъде съчетана с горски преходи в намиращия се в непосредствена близост Природен парк Странджа.

Тук има множество туристически маршрути с различна дължина и трудност. Съвсем близо са други малки курортни селища като Царево, Лозенец, Варвара, Синеморец и най-южната точка на Българското Черноморие – Резово.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Ahtopol, Burgas, 8280, Bulgaria.

Още от района