Плаж Силистар

Море плаж скали

Заливът Силистар е един от най-красивите и най-добрите плажове по Българското Черноморие. Обединява красотата на Странджа и Черно море.

Силистар е последният голям плаж преди границата с Турция. Намира се на около 5 км южно от Синеморец по пътя към Резово. До самият плаж се стига по черен път преминаващ през гора.

Морето в залива е спокойно и плитко с много плавна промяна на дълбочината, а водата топла и чиста. Плажната ивица, покрита с фин и мек пясък е с дължина от около 1 км и ширина от около 50 м. Брегът е много приятен с красива панорамна гледка.

През 1992 г. Силистар е обявен за защитена местност и попада на територията на природен парк „Странджа“, част от европейската екологична мрежа „Натура 2000“. Поради този факт района не е урбанизиран и не разполага с никакви постоянни сгради и обекти. Защитната функция на защитената територия е опазване на дивите птици и природните местообитания.

Плажът е едно от любимите места за сърф по българското Черноморие. Поради опасност от водовъртежи в подводните пещери, любителите на гмуркането трябва да бъдат особено внимателни.

Близо до входа на плажа има къмпинг.

Burgas, 8281, Bulgaria.

Още от района