Плаж Листи

Море плаж скали вълни

Плаж Листи, заедно с плаж Липите представляват диви, спокойни и уединени плажове разположени между Синеморец и Резово. Плажът се намира на територията на природен парк Странджа.

Достъпът до Листи е труден, по пешеходни маршрути, преминаващи по морския бряг покрай различни заливи и скални образувания резултат от вулканична дейност от преди милиони години. Поради факта, че се намира в Природен парк, достъпът на автомобили до плажа е забранен. Единият маршрут е в южна посока след плаж Липите, който е по-лесен. Другият маршрут е в северна посока от плаж Силистар, който представлява трудна и опасна пътека през пресечена местност.

Листи е сред останалите непокътнати плажове по Южното Черноморие. Неохраняем и почти безлюден дори през активният летен сезон, той е популярен сред хората търсещи тишина и спокойствие а също и сред нудистите. Плажът не е отдаден на концесия и няма заведения и спасител.

Плажната ивица е с дължина от около 500 м, като на много места се прекъсва от високи скали, които навлизат в морето. Пясъкът е фин, а морската вода една от най-топлите по Българското Черноморие.

Името Листи, противно на очакванията, не идва от гъстата Странджанска гора заобикаляща залива ами произхожда от гръцката дума листис (ληστής), която в превод означава разбойник. Предполага се, че по време на Възраждането районът е бил свърталище на пирати.

Бургас, 8279, Bulgaria.

Още от района