Море плаж пясък

Плаж Велека (Северен плаж Синеморец)

Плаж Велека се намира северно от Синеморец, в ляво от главния път, точно преди влизане в населеното място.

Само по себе си устието на р. Велека представлява природна забележителност и е едно от най-красивите места от Българското Черноморие.

На мястото на вливане в морето р. Велека образува красива брегова ивица с дължина от около 700 м. Плажът е охраняем, разполага със заведения и шезлонги и почти никога не е претъпкан.

Това което прави Велека неповторим плаж е факта, че той разделя р. Велека от морето, което дава възможност на посетителите му да изберат дали да се потопят в морето или в реката.

Една характерна особеност на плажната ивица, е че тя се състои от ситни камъчета, които са по-груби от пясъка. Това е възможно да създаде леко неудобство на по-взискателните посетители.

Плажът Велека става дълбок много близо до брега, което го прави не особено подходящ за семейства с малки деца.

Предвид особеностите на теченията оформящи се от вливането на реката в морето не е подходящ и за и неопитни плувци.

Районът представлява защитена територия, част от Природен парк Странджа и е изключително спокоен и изолиран. В резервата се срещат някои редки видове растения и животни.

В южният край на плажната ивица може да се види уникална природна забележителност – скално образувание на човешка глава в профил, популярна като Индианец или Сфинкс.

Съществуват предания, които я свързват с мистичната пещера-гробница край Малко Търново и вярвания, че е била създадена от човешка дейност.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Sinemorets, Burgas, 8279, Bulgaria.

Още от района